ФИФА обмисля революционен ход, който ще преобърне футбола, и България ще е засегната

ФИФА обмисля революционен ход, който ще преобърне футбола, и България ще е засегната

ФИФА обмисля да разреши създаването на многонационални футболни първенства, заяви президентът на световната футболна централа Джани Инфантино.

ФИФА досега твърдо се противопоставяше на подобни идеи, подчертавайки, че всяка страна трябва да провежда свой национален шампионат.

Инфантино обаче вече не изключва създаването на общи първенства между клубове от няколко държави, които да генерират по-голям интерес и по-големи приходи, а с това да се помогне на отборите в тях да бъдат по-конкурентни на водещите европейски тимове.

Финансовата мощ на английската Висша лига, германската Бундеслига, испанската Ла Лига, както и френската Лига 1 и италианската Серия А, прави много трудно клубове от останалите национални шампионати да бъдат реални съперници.

"Този въпрос трябва да се обсъди. Белгийците и холандците от 20 години имат идеята за създаване на Бенелюкс лига, която досега ние от ФИФА твърдо отхвърляхме, защото спазвахме принципа за еднонационалните първенства. Но една промяна може да помогне. Може би това е единствения начин, може би трябва да помислим за това в Европа, а защо не и в Африка. Мисля, че задължително трябва да разгледаме всички възможности и гледни точки и да видим докъде ще стигнем", каза Инфантино.

В началото на XXI век имаше планове за създаване на Атлантическа лига с отбори от Холандия, Белгия, Португалия и Шотландия, както и клубове от някои скандинавски страни, но тя беше отхвърлена от УЕФА.
През годините също така са издигани предложения за Чехо-словашка лига, за Балканска лига и за Хабсбургска лига на състави от Централна и Източна Европа.

В момента клубове от Северна Ирландия и Република Ирландия обсъждат създаването на обща "Островна лига", а шотландските грандове Рейнджърс и Селтик от години имат желание да се включат в английската Висша лига.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти