Стара Загора избра своя спортист №1

Стара Загора избра своя спортист №1
Мариян Михалев, състезател по скокове на батут от клуб "Добри Костин", е "Спортист на 2019 година" в Стара Загора. Той заслужи най-високото отличие с изключителните си успехи през изминалата година - 5-о място от Световното първенство, провело се в Токио през декември, златен медал от Държавното първенство, 14-о място на Европейските игри и други. Приза връчи ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова. На стилна церемония в Културен дом "Стара Загора" тази вечер бяха наградени именити спортисти от областния град, постигнали успехи през изминалата година.
"Постарахме се да създадем за вас една наистина празнична обстановка, защото вие го заслужавате с всички успехи и постижения, които имате тази година", обърна се към спортистите в залата ресорният заместник-кмет.
"Само преди два дни, в София, бяха връчени годишните награди "Спортен Икар". Изключително горда съм, че нашият град бе достойно представен от отбора на баскетболните девойки до 23-годишна възраст, които са европейски шампиони в категория "Б". Гръбнакът на този тим са момичетата от отборите на "Берое" и "Локомотив", както и техният треньор Таня Гатева. Емоции донесоха и ветераните, които се завърнаха с медали от игрите в италианския град Торино", допълни още Красимира Чахова.
"Очаквам следващата година да бъде още по-вълнуваща за всички нас. Пожелавам си повече от старозагорските спортисти да се сдобият с олимпийски квоти и да представят достойно града ни, както и България, на най-големия спортен форум", каза тя и пожела здраве и вяра в успехите. В категорията "Най-перспективен състезател" за втора поредна година победа записа Даниел Ладжев от таекуондо клуб "Августа" - европейски вицешампион при мъже до 21 години, балкански и републикански шампион, както и петкратен шампион на мастърс турнири през тази година. Той има поставен и национален рекорд.
Отличени бяха още учителите с принос в развитието на спорта в начална и средна образователна степен - Митко Коцинов, Мирослав Тенев и Елена Касърова. Призовете връчи зам.-кметът Иванка Сотирова.
"Имам удоволствието да поздравя колегите, които влагат много в създаването на спортистите, защото учителите има голяма заслуга при създаването на шампиони. Сигурна съм, че те ще продължат все така самоотвержено да внушават на младите хора, че няма нещо по-значимо от оползотворяването на времето от учене и спорт", каза тя. Награди получиха и спортистите с увреждания, които през изминалата година са доказали, че имат своето заслужено място сред най-добрите спортисти. Отличия получиха медалистките по канадска борба Тилка Кайрякова и Ангелина Кръстева, както и бадминтонистите Ганка Иванова и Иван Иванов. Призовете им връчи старозагорският обществен посредник Надежда Чакърова.
За първи път бе връчен плакет за високи постижения при пожаро-приложните спортове, който бе отиде при пожарникаря Ивелин Иванов. Наградата му бе връчена от областния управител Гергана Микова. Отбор на годината отново е женският баскетболен клуб "Берое". Призът за "Треньор на 2019 година" пък е за Таня Гатева. Отличието връчи председателят на Общинския съвет Мария Динева.
"Като възпитаник на Спортно училище "Тодор Каблешков" за мен вълнението е голямо. Благодаря за възможността да ви поздравя тази вечер. Възхищавам се на вашия труд и прославянето на името на града ни в България и света", каза тя. Отличия имаше и за ветараните, имащи кръгли годишнини тази година - Евгени Янчовски, Слънчезар Цанков, Марияна Макулова. Три специални приза също бяха връчени тази вечер - на Стефан Сандев и Ивайло Георгиев за принос при развитие на бойните спортове в града, както и на клуба по спортен риболов, извоювал бронзов медал от световното първенство.
Наградите им връчи председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности на Общинския съвет Тихомир Трифонов. На събитието присъстваха десетки представители на местната и държавна администрация, именити старозагорски спортисти и млади спортни надежди.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти