Гледай на живо

Женско първенство по футбол: Пълдин (Пловдив) - Барокко 0:2

Рали Дакар 2020: близо 8 000 км очакват авантюристите (вижте маршрута)

Рали Дакар 2020: близо 8 000 км очакват авантюристите (вижте маршрута)

Остана месец и половина до старта на рали Дакар 2020. Миналата седмица бе окончателното представяне на състезанието в Института за арабския свят в Париж. Това е напълно подходящо място, тъй като цялото състезание ще се проведе в Близкия изток. Единствената държава домакин е Саудитска Арабия.

Рали Дакар 2020 е 42-рото издание на най-вълнуващото и в същото време най-тежко офроуд състезание. То ще се състои от 5 до 17 януари.

Директорът на ралито Давид Кастера направи представяне на тази нова глава от историята на рали Дакар. Изображенията, изложени от организаторите, показват интригуващ маршрут, който ще обхване много типове терени и включва някои нецивилизовани пустинни райони в югоизточната част на страната.

Общо около 7800 километра очакват състезателите. Състезанието започва от Джида, на брега на Червено море, до развлекателния мегапроект Ал Кидия. Има един ден за почивка в столицата Рияд. Състезателите ще трябва да преодолеят над 400 километра специални отсечки в седем различни етапа. Най-дългият от тях е 546 километра в седмия ден от състезанието. По този начин ралито ще включва около 5100 километра специални етапи и 2750 секции за връзка – общо 7856. 75% от цялото състезание е на пясък. Сред някои от новите предизвикателства са супер маратонът, където състезателите няма да могат да получат външна механична помощ, дори от собствените си съотборници, и един маратонски етап през втората състезателна седмица. Новата цветна пътна книга, след като беше тествана и одобрена на завършилото наскоро Рали на Мароко, сега ще направи своя официален дебют. За някои етапи пътните книги ще се издават само минути преди началото на състезанието.

Превозните средства, предвидени да участват в рали Дакар 2020, ще преминат проверки на пистата Пол Рикар във Франция, преди да се натоварят на кораби в пристанището на Марсилия на 4 декември. Оборудването ще бъде събрано от пристанището на Джида на Червено море преди старта на ралито на 5 януари.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти