Десподов: Много съм скъп за Щурм (Грац)

Десподов: Много съм скъп за Щурм (Грац)

Кирил Десподов даде интервю за Bulgaria ON AIR. В него звездата на Щурм (Грац) говори за бъ­дещето си и заяви, че ед­ва ли ще остане в Ав­стрия след края на сезо­на. В момента той все още е собственост на Каляри, но играе под на­ем в тима на Нестор Ел Маестро.

"Възможно е да се върна в Италия. Ни­що не се знае. Смятам, че няма шанс Щурм Грац да ме купи. Политиката на клуба не позволява да се взимат такива игра­чи. Аз съм много скъп за тях, иначе искат да ме задържат. Ако вкарам 30 гола, може някой да ме купи директно от Ав­стрия. Мога да заиграя и в Каляри, всичко е въ­зможно. Не мога да кажа какво ще се случи", заяви националът, който пра­ви фурор и вече има 6 го­ла в 10 срещи за Щурм във всички турнири.

"В Австрия не е като в България. Там всеки мо­же да бие всеки. Ние на­пример победихме по­следния в класирането с 4:0. След това същият този отбор, който е на дъното, победи на чужд терен Рапид Виена, кой­то пък е в Топ 3. На­истина интересно пър­венство. Много сблъсъци има, залага се на физика и единоборства. На мен ми допада доста, защо­то се играе атака за атака, а аз съм бърз играч", добави ос­трието.

"Беше много теж­ко в началото, кога­то отидох в Италия. Дадоха ми се 6 месеца да се адаптирам. Те­жеше ми много, че не играя. Затова имаше лек спад. Не получих много голям шанс. Не мисля, че съм се пред­ставил лошо. Тогава Балъков ми подаде ръ­ка и ме повика в на­ционалния отбор. И съм много щастлив, че отидох при Ел Ма­естро в Австрия", продължи Десподов.

Той се върна и към първите си стъпки в мъжкия футбол, кога­то бе на 15 години: "Първият, който ми помогна в Литекс, ня­ма да го забравя. Ня­мах долнище, имах са­мо къси панталонки. Тогава Светльо Тодо­ров извади едно дол­нище и ми го подаде. Тогава там играеха Христо Янев, Небойша Йеленкович, Бодуров... Имаше невероят­ни футболисти. Много добре ме приеха. Само здраве искам, нищо дру­го. В спорта всеки ден си отдаден, нямаш почи­вка. Нямаш и свободно­то време да отидеш за 3 дни някъде. Много не­ща не се виждат. Този труд, тези лишения... Всеки си мисли, че е мно­го лесно да си футбо­лист, но не е така".

Той коментира и ма­човете с Парагвай и Че­хия, които ще се състо­ят в София: "Очаквам добри резултати. Напо­следък има само негати­визъм. Хората говорят, че не става нищо от нас. Март месец имаме голям шанс да се класира­ме и имаме нужда от по­зитивизъм", призова 23-годишният българин.

Попитан за новия се­лекционер Георги Дер­менджиев, Десподов ка­за, че на него честите смени не му влияят. По думите му те понякога може да са за добро, друг път за лошо: "По-добре е да става така, когато има натрупване на слаби резултати, защото ина­че се насажда напреже­ние".

За финал взе отноше­ние и по скандалите от евроквалификацията България - Англия (0:6): "Прочухме се по цял свят. Не сме такива хо­ра. Играл съм в България и никога не съм чувал ня­кой да обижда тъмноко­жи играчи. Даже и на ЦСКА - Левски. Трябва да уважаваме всички хора, независимо откъде са", каза още Десподов.

Последвайте каналите ни в:

Още от Българи зад граница

Виж всички