Бившият треньор на Берое Александър Томаш говори в предаването "Домът на футбола". Той коментира причините за напускането на Стара Загора,  оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, расисткия скандал, разразил се по време и след евроквалификацията между България и Англия. Томаш разкри и интересни подробности около бъдещето си, което отново е свързано с треньорската професия.
 
Берое 
 
От 16 дни не съм в Берое - този период е и много, и малко. Тази седмица с екипа ми ще направим анализ в какво успяхме и в какво не. Досега не исках да говоря, за да може отборът да работи на спокойствие. Аз съм галеник на съдбата, много малко треньори успяват да се задържат начело на един отбор 2,5 години. Това е достатъчно красноречива оценка. За този период не успяхме да бием само Лудогорец, побеждавали сме всички останали отбори. Доволен съм, че създадохме отбор с ясна визия и цел и най-важното - да се надиграва с всички. Тази година бе моментът да се намесим между първите три отбора.
 
Искам да кажа и още нещо - Берое никога не е купувал футболисти. Всички играчи са привлечени с много търсене, приказки, много убеждаване. В клуба влезе и солидна финансова сума от продажба на футболисти. Това, което се случи след мача със Славия, не бе изненада за мен. Усещах го още със започването на сезона. Затова този мач не го смятам за препъникамък, както мнозина. Много хора около ръководството искаха треньорска промяна в Берое. Не ме интересува защо - нито тогава, нито сега.  
Не е тайна, че целта пред Берое е да играе в евротурнирите - през купата или първенството. Срещу  грандовете Левски и ЦСКА отборът игра така, както аз искам. Но срещу другите не се получи. Много важно е всеки футболист да има личностна мотивация, да иска да постигне нещо. Но явно го нямаше сред всички. Това говори и за манталитет. Може би се предоверих на някои. 
 
Оставката
 
Една съблекалня е от 25-30 човека, с различни характери. Всеки има своето его и когато кажеш на някого, че е сгрешил, той заема позиция на самозащита. Мозъкът трудно поема критики и затова взехме психолог да работи с играчите. Но футболът се развива ежедневно и ние също трябва да го правим.  
Искам да уточня, че аз и моят екип не сме подавали оставка. Седнахме с ръководството на клуба и на базата на обстановката, която се получи на мача със Славия, решихме да си тръгнем.
 
Аз съм много благодарен на спортния и изпълнителния директор за шанса и за условията, които ми осигуриха. Напуснахме в името на Берое. Защото този отбор е на града и аз не искам да се боря с вятърни мелници, а да си лягам с чиста глава. Спортният директор Валентин Грудев искаше да напусне заедно с нас, но ръководството го спря. Разделихме се с много добри чувства. Аз също исках той да остане, но трябва да попитате ръководството защо искаше той да остане, а ние да напуснем.
В България треньорът не е уважаван, а докато не разберем, че в един отбор най-важният човек е треньорът, няма да има резултати.  
 
Националният отбор 
 
Бях на мача с Англия и съм категоричен, че в България няма расизъм. Но не може да обиждаме футболисти, които играят в националния отбор. Нямаме играчи в топ 5 първенствата на Европа и затова трябва да сме реалисти. Ние се обединяваме само когато има катаклизми, но не и когато всичко ни е наред. Ние мислим поотделно. Нямаме ценностна система, не се уважаваме. Аз винаги съм се стремял да бъда на обратния полюс - нямало е колега, на когото да не съм стиснал ръката преди мач или да не го поздравя след края. 
 
БФС и Димитър Бербатов
 
Много малко хора у нас работят за футбола. Повечето искат футболът да работи за тях. Това е реалността, за съжаление. Относно оставките в БФС - трябва да се смени цялата система, а не един човек. Само тогава може да се надяваме наистина нещо да се промени. Както и че човек като Бербатов би се замислил върху управлението на футбол ни. 
Цял живот ще бъдем свързани един с друг, израснали сме заедно. Признавам, че се уча на много неща от него.  Според мен Митко трябва да види, че футболната общественост е зад него, че определен кръг от хора го подкрепят. Ако той има съмишленици, сигурно ще се замисли дали да не се захване с БФС. Дали аз се виждам до него част от евентуално ръководство на БФС? В живота никога не трябва да казваш никога. Но аз съм изцяло концентриран и амбициран върху треньорството.
 
Бъдещето 
 
В творческа почивка сме с моя екип. От шест години нямаме почивка. Този уикенд ще ходя до Германия, за да гледам мач от Бундеслигата. В средата на декември пък заедно с Косьо Мирчев и Тодор Кючуков заминаваме на стаж в Тотнъм. В този английски отбор в момента се случват някои неща, които се случиха и с нас. Ще ми е интересно и полезно да разговарям с мениджъра на Тотнъм Маурисио Почетино по тази тема.