Ивайло Стоянов: Ако има доказателство за корупция към реферите, виновните да влязат в затвора

Един от водещите рефери в България Ивайло Стоянов е категоричен, че ако има доказателства за корупция срещу негови колеги, виновниците трябва да влязат в затвора. Той заяви това пред медиите след срещата на всички съдии с новия шеф на Съдийската комисия Костадин Стоичков, който привика реферите в Бояна.

"Причината за срещата са тези неистини, които излязоха в медийното пространство, че едва ли не всички съдии сме корумпирани, взимали сме пари. Всички сме против това нещо и ще излезем с официална декларация, тъй като никой няма право да обвинява когото и да било без да има реални доказателства. Тези обвинения ни дойдоха, като гръм от ясно небе. Това е нещо, което беше пуснато, за да се влияе на БФС и скандала с расизма. Така проблемите бяха преместени от болната на здравата глава. Според мен последния полусезон всичко от съдийско естество е наред. Спрямо мен не е имало натиск. Ако това се е случвало с някой от колегите той трябва да си каже. Върху мен не е имало натиск. Шефовете на съдиите се сменят доста често - това е една от рисковите професии в нашата държава. Надяваме се, че нищо няма да се промени. В крайна сметка съдиите сме същите. Ще се опитаме да си вършим работата.

Грешки ще има винаги. Това е вън от съмнение. Трябва да свирим това, което виждаме. Всеки си има глава на раменете и носи своята отговорност. Аз лично за себе си мога да кажа, че винаги свиря, това което виждам. Всички колеги искаме да пуснем тази декларация, тъй като не може да ни обвиняват, ако има доказателства срещу някои съдии да ги посочат и те да си носят отговорността - ако трябва и в затвора да влязат. Това нещо трябва да се изчисти един път завинаги", категоричен е Стоянов.

"Не е имало разпит към мен от ГДБОП по тази тема. Президентите да си разрешат нещата между тях, към нас няма натиск, като предполагам, че няма и да има. Лично за мен не е правилно махането на Йордан Сталев, но не е моя работа да коментирам. На срещата имаше човек от комисията срещу корупцията, който показа статистика, че с много голям процент са намалели сигналите от УЕФА за уредени мачове. Надявам се, че ВАР ще бъде въведен у нас. Виждате, че Кабаков свири Шампионска лига, а сега е на световно първенство. Липсата на ВАР в България е проблем за мен и останалите международни съдии, тъй като УЕФА не ни дава мачове от топ ниво. Аз например мога да свиря само групова фаза на Лига Европа, а ШЛ не мога. Не знам, колко е полезен ВАР, тъй като не съм минал ВАР курса.


Новият шеф иска това, което са искали и останалите преди него.  Да бъдем обективни и да свирим това, което виждаме", допълни Стоянов.

Още от БГ Футбол

Виж всички