Меси ли се правителството в БФС - какво казват правилата на ФИФА?

Меси ли се правителството в БФС - какво казват правилата на ФИФА?

Днес премиерът на България Бойко Борисов поиска оставката на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Според правилата на ФИФА всяко намесване в работата на местните футболни асоциации може да доведе до тежки санкции. Все пак в правилата на Световната футболна федерация няма ясно разграничение какво точно означава намеса в работата

В член 19, алинея 1 на правилата на ФИФА за статутите на футболните субекти от 2018 година се казва, че “всяка асоциация членка трябва да ръководи делата си независимо и без влияние от трети страни”. В алинея 2 пък се казва, че ръководното тяло на всяка страна членка на ФИФА се или избира, или назначава, като това трябва да стане по демократична процедура, която гарантира независимост в направата на този избор. По-надолу пък се казва, че ако ръководно тяло се избере извън условията на алинея 2, дори и на временна основа, то то не бива признато от ФИФА за легитимно и неговите решения не се взимат под внимание от Централата.Въпросът е дали искането на оставка от страна на правителството и спирането на финансови взаимоотношения ще бъде разгледано от ФИФА като нарушаване на тези принципи.

В последните години ФИФА неведнъж замрази членството на свои членки в организацията заради чужда намеса на работата на местните асоциации. Такива бяха случаите свързани с федерациите на Пакистан, Сиера Леоне, Нигерия, Гана и други. Гватемала пък бе наказана заради корупция.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти