Световни титли за Германия, Италия, Нидерландия и Япония на първенството по колоездене на писта

Световни титли за Германия, Италия, Нидерландия и Япония на първенството по колоездене на писта

Германката Емма Хинце добави нова титла в колекцията си, след като спечели титлата на спринт (индивидуално) на Световното първенство по колоездене на писта. Под горещите аплодисменти на ентусиазираната публика Хинце победи рускинята Анастасия Войнова с 2-0.

Втора титла в спринта в рамките на три дни за Германия затвърждава впечатлението, че наближава нова златна ера за колоезденето, след като Кристина Фогел и Мириам Велте се отказаха от активния спорт.

Италианецът Филипо Гана защити поставения в квалификациите нов световен рекорд, след като взе титлата и в преследването (индивидуално). Сам Лайтли пък донесе на Нидерландия четвърти златен медал от първенството, след като триумфира в индивиуалното бягане по часовник.

По-рано вчера Корбин Стронг от Нова Зеландия стана първи в преследването по точки, а японката Юма Каджихара спечели титла и олимийска квота за Япония в дисциплината омниум. Тежък сблъсък в началните етапи от състезанието на скратч извади от борбата четирикратната олимпийска шампионка Лора Кени (Великобритания), която се оказа със счупено рамо.

Друг здравословен казус се появи с датчанина Михаел Морков, който е изолиран в хотелската си стая заради предполагаема карантира за коронавирус, тъй като е пристигнал от ОАЕ. В индивидуалния спринт германката Хинце триумфира с 2-0 на финала над Войнова, но преди това отстрани световната рекордьорка Келси Мичъл. Хинце водеше точно преди последната обиколка и накрая триумфира и с победата.

Защитаващата титлата си Ли Вей Сце от Хонконг зае 3-ото място, след като в малкия финал се справи с Мичъл. Италианецът Ганна спечели четвърта титла в последните пет години в преследването, след като се пребори с американския си противник Ащън Ламби.

Ламби, който няма титла в кариерата си до момента, стартира състезанието много мощно и поведе със секунда и половина в първата част от 4-километровото трасе. Но 23-годишният италианец, който подобри собствения си световен рекорд до 4 минути, 1.34 секунди в квалификациите, дръпна рязко точно преди финалния километър и даде време от 4:03.875. Тъжният американец, видимо уморен, остана на 4 секунди. Французинът Корентен Ермено взе бронза, като в директен спор победи друг италианец- Джонатан Милан.

22-годишната Юми Каджихара стана първата японка, която печели световната титла при жените на омниум, както и първата на подиум изобщо. А с това осигури и олимпийска квота. Студентката от Университета в Цукуба е шампионка на Азия в същата дисциплина от 2018-а година. Дисциплината е много трудна, защото съчетава в себе си други четири, като се провежда в четири последователни дни. Защитаващата титлата си Кирстен Уилд пък се отказа след втората дистанция заради масово падане. Така Каджихара завърши 1-а със 121 точки, следвана от италианката Латици Патерностер със 109 и Дария Пиклюк, която пък взе бронза.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти