Де Лихт: Първоначално играех като плеймейкър

Де Лихт: Първоначално играех като плеймейкър

Защитникът на Ювентус Матайс де Лихт разкри интересна подробност за юношеските си години във футбола. Холандският национал отначало е играел като плеймейкър, но е бил посъветван да стане централен бранител, какъвто е и сега. Той обаче подчерта, че опитът му в халфовата линия му помага с техниката.

“До 15-годишна възраст играех като плеймейкър. Играех доста в халфовата линия, вкарах няколко гола и направих няколко асистенции. След това обаче ми казаха, че за кариерата ми би било по-добре да играя като централен защитник. Отначало си помислих: “Не ми харесва да играя в защита”, но сега осъзнавам, че опитът ми като халф ми е помогнал. Щастлив съм с моето развитие.

През последните години техниката става все по-важна. Мисля, че всичко тръгна от Барселона и тяхното “тики-така”, като играта започва отзад, а за да практикуваш този стил, трябва да владееш топката добре. Ето защо техниката е важна. В Италия също се играе с повече хора срещу нападател, като това е много различно, но и ми позволи да стана защитникът, който съм днес. Не се страхувам да играя един на един срещу някого, а това го научих в Аякс. Юве са най-добрият отбор в Италия, те искат да атакуват и да побеждават. С Маурицио Сари е важно да играем отзад, да напредваме смело и да видим, че имаме желание да владеем топката. За да го правиш, трябва да имаш добра техника”, коментира Де Лихт пред официалния сайт на УЕФА.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти