Неделчо Михайлов обясни принципа на изготвяне на програмата в нашето първенство (видео)

Секретарят на Спортно-техническата комисия на БФС Неделчо Михайлов обясни принципа на изготвянето на програмата за първенството в efbet Лига. Също така той даде пример с Германия и Англия, в чиито първенства има заложени базисни дати, но конкретиката се уточнява в последствие. Така например графикът по дати и часове в Бундеслигата е до края на март, а последните мачове в Англия също не са уточнени.

11 Среща с председателя на Дисциплинарната комисия доц. д-р Юрий Кучев и секретарят на Спортно-техническата комисия Неделчо Михайлов

''Най-напред се съобразяваме с отборите, които участват в европейските клубни турнири. Изчакваме да видим кой колко ще продължи, защото който отпадне, има повече свободни дати. Затова правим един, два или три кръга. След това идва месец септември и се съобразяваме с турнира за Купата на България, тъй като там се включват и елитните отбори. След това идва и първото прекъсване за националните отбори. И с това се съобразяваме. Например отборите, които дават повече национали, играят възможно по-рано, за да могат играчите да отидат по-свежи при националния селекционер, разказа Михайлов какъв е принципът на изработване на графика за мачовете в България.

Друг принцип е съобразяването с английското първенство, каза още Михайлов и той е доста важен, тъй като една и съща телевизия излъчва и мачовете от Острова, и нашия шампионат.

11 Среща с председателя на Дисциплинарната комисия доц. д-р Юрий Кучев и секретарят на Спортно-техническата комисия Неделчо Михайлов

''Ако добре си спомняте, веднъж се наложи да правим промени за мача Левски-ЦСКА, защото съвпадаше с Ливърпул-Манчестър Юнайтед. И тъй като не можем да сменим деня и часа на Ливърпул-Манчестър Юнайтед, променяме нашия мач, разказа Михайлов.

Трети фактор, който определя програмата, е опитите да се постигне равнопоставеност между претендентите за титлата и евроквотите. Така например ако предстои дерби между Левски и ЦСКА или някой от двата отбора с Лудогорец, идеята е в предходния кръг и двата отбора да играят в близко време, за да имат еднакво време за възстановяване.

Попитан дали е нормално българското първенство да бъде аранжирано около английското, Михайлов отговори: ''На първо място, това не е в моята компетенция. Но мисля, че ние работим много добре с телевизията, която е носител на правата. Дават се всички мачове от efbet Лига, а също така и един от Втора лига. Клубовете получават пари, така че не виждам проблем.

Още от БГ Футбол

Виж всички