Младите звезди на България – Васил Димитров

Младите звезди на България – Васил Димитров

Васил Димитров (ТК "НСА", гр.София) започна годината с второ място на сингъл на Държавното първенство в зала за юноши до 18 г. През миналата година Димитров стана шампион по двойки и втори на сингъл на Държавното първенство в зала.

Васил има и две титли на сингъл от Държавни първенства. През 2016 г. е шампион на открито до 14 г., а през 2018 г. е първи на открито до 16 г.

През миналата година е двоен шампион международния турнир за юноши и девойки до 18 г. от ITF „Санта Марина Джуниър Къп".

Също така стигна на два пъти до полуфинали на сингъл от турнири на ITF. Така в момента е номер 373 в световната ранглиста за юноши.

Преди това има 1 титла на сингъл и 1 по двойки от турнири на Тенис Европа.

Днес в рубриката "Младите звезди на България" ще ви представим Васил Димитров.

- Разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Започнах когато бях на 4-5 години. Исках да играя футбол, но бях още малък и баща ми, който играе тенис ме записа в тенис клуб Септември. На мен ми хареса и постепенно се отказах от футбола.

- Кои са треньорите с които си работил и работиш в момента?

- Моят първи треньор беше Стефан Любенов в ТК Септември, той ме накара да обичам тениса. Там играех като много малък (4-8-годишен) и повече за удоволствие. След това реших, че искам по-сериозно да се занимавам с този спорт и се преместих в ТК „15-40", където тренирах с Найден Найденов. Той ме научи да съм отдаден, да бъда професионалист и на уважение. Когато бях на 12-13 години той замина за Америка и започнах да работя с Александър Пенев като с него работихме около 2 години. При него за първи път станах държавен шампион и имах по-сериозни успехи. След това работих с Михаил Андреев отново за около две години, където значително подобрих техниката и агресията си. След това за кратко работих с Тодор Енев преди да започна да тренирам с Георги Йорданов – тенис треньорът ми и Кирил Симеонов - кондиционният ми треньор, с които работим доста усърдно и смятам, че се развивам добре.

- Спечели второ място на сингъл от Държавното първенство до 18 годишна възраст. Доволен ли си от представянето си на турнира?

- Не съм доволен - дори съм доста разочарован. Играх слабо през целия турнир. Направих много добра подготовка през ноември и декември, но в двете седмици преди държавното не се подготвях по най-добрия начин, за което сам съм си виновен и бих казал, че съм по-разочарован от себе си отколкото от резултата.

- През миналата година спечели и първата си титла от турнир за юноши на ITF. Трудно ли стигна до този успех?

- Спечелих турнира в Созопол без нито един загубен сет и бях в чудесна форма, но не бих казал че беше лесно.

- Имаш турнирни победи и в турнири по двойки. Харесва ли ти играта по двойки и какво ти дава тя?

- Обичам да играя двойки и като цяло отборни мачове. Играта по двойки развива много качества като според мен основното е концентрацията, защото там една две точки могат да бъдат решаващи и трябва постоянно да бъдеш енергичен, концентриран и подготвен.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през 2019-а година?

- Няма за какво да съжалявам. В момента се развивам добре, а това е най-важното.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- Ще играя повече юношески международни турнири и може би няколко фючърса за мъже.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Да бъда по-агресивен докато играя и върху психиката си най-вече.

- Имаш ли любима настилка?

- Обичам бавните настилки. Може би любимата ми е клей, въпреки че обичам да играя и на твърдо.

- Какъв е твоя стил на игра?

- Бих казал че съм по-дефанзивен играч, но имам хубав сервис, на който разчитам за бързи точки.

- На какво те научи спорта и тениса?

- Пълна отдаденост и да се справям с трудности.

- Имаш ли идол в тениса?

- Харесвам Новак Джокович и това че той е невероятен професионалист, а и невероятен борец, но не искам да използвам думата идол.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да играя и други спортове като футбол и волейбол, но вече не ги практикувам , защото искам да се предпазя от нелепи контузии.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- До ноември месец 2019 г. бях редовен ученик и това доста ми пречеше на тенис подготовката, защото тренирах два пъти по-малко от връстниците си, но пък ми беше по-лесно с успехите в училище. От ноември насам преминах на самостоятелна форма на обучение и лятото ще се явявам на изпити, на които се надявам да се справя добре.

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?

- Мечтите си предпочитам да ги запазя за себе си.

- Какво за теб е тениса?

- Нещо без което не мога.

- Какво си пожелаваш за тази година?

- Да бъда здрав както и всички около мен, другото човек сам си го постига.

Още от Тенис

Виж всички