МЛБ планира плейофи в риалити формат, отбори ще си избират съперник по телевизията

МЛБ планира плейофи в риалити формат, отбори ще си избират съперник по телевизията

Мейджър лийг бейзбол е на път да разбуни духовете с идея за създаване на съвършено нов модел плейофи в американския професионален спорт. Планът включва увеличаване на броя участници в елиминациите за титлата от 10 на 14 и въвеждането на риалити формат от ново поколение, в който отбори сами ще избират противниците си като част от телевизионно шоу.

Новината съобщи в. "Ню Йорк Поуст", а детайлите разкри ESPN, позовавайки се на свои източници от МЛБ. Намерението е от 2022 г. за плейофите да се класират по седем отбора от двете лиги – Американската и Националната. Това ще са трите дивизионни шампиона и четири тима с "уайлд кард".

Отборът с най-добър баланс във всяка лига ще стартира битката за титлата директно от дивизионните серии във II кръг. Другите два победителя в дивизиите плюс "уайлд кард" тимът с най-добри показатели ще получават правото да домакинстват всички мачове от серии във формат "2 от 3" срещу другите три допълнителни участника в I кръг.

Тук започва новаторската част от идеята за пълно преобразяване. Веднъж щом редовният сезон приключи и станат ясни всички отбори в плейофите, ще се излъчва специално ТВ предаване на живо, в което някои от отборите сами ще посочват съперника си. Шоуто ще протича по следния начин:

1. Дивизионният шампион с втория най-добър баланс ще посочи свой опонент измежду трите отбора с "уайлд кард", които няма да домакинстват серия;

2. Дивизионният шампион с най-слаб баланс ще посочи свой опонент измежду другите два отбора с "уайлд кард", които няма да домакинстват серия;

3. "Уайлд кард" отборът с най-добър баланс ще играе срещу останалия неизбран от трите други тима.

Впоследствие победителите от първите две серии ще играят помежду си във II кръг, а победителят от третата ще се изправи срещу почивалия на старта шампион в редовния сезон на лигата.

Според изнесената информация мотивите за готвените промени са два: да бъде привлечен по-голям интерес от феновете и да се увеличи приходът на МЛБ от телевизионни права, включително за новото риалити шоу.

За да влезе в сила, предложението за драстично изменение на плейофите трябва да бъде одобрено от асоциацията на професионалните бейзболисти (MLBPA). Настоящият колективен трудов договор на Мейджър лийг изтича след края на първенството през 2021 г.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти