Канадски триумфи в Световната купа по ски крос

Канадски триумфи в Световната купа по ски крос

Световната купа по ски крос се завърна във Френските Алпи в зимния център Межев и предложи поредната порция вълнение и емоции за зрителите. При дамите големият финал се състоя между канадката Мариел Томпсън, героинята на домакините Мариел Берж-Сабател и шведското дуо Сандра Наеслунд и Александра Едебо. Те двете няколко пъти вече през сезона записваха участие в заключителното състезание, но едва днес успяха да се преборят за места на подиума.

Томпсън трябваше да удържа до самия край крехкия си аванс на върха пред Наеслунд, като остана съсредоточена при последния скок и пресече финалната линия с едва 0.07 секунди по-добро време, като Едебо взе третата позиция с фото-финиш. Швейцарската суперзвезда в ски кроса Фани Смит не можа да се класира за големия финал този път, но пък спечели малкия и взе важни точки в борбата за кристалния глобус.

Лидерът в Световната купа при мъжете Кевин Друри се изправи във финала в Межев също срещу френски любимец – Басиен Мидол, както и германския тандем Тим Хронек и Флориан Вимсман. Друри се изстреля от самото начало на надпреварата и не изпусна лидерството до края, като Мидол и Вилмсманд заеха останалите позиции на подиума.

Друри има 688 точки на върха в класирането в Световната купа и води с цели 234 пред швейцареца Райън Регез, а Мидол вече е трети с 393. Това означава, че при два кръга преди края на сезона канадецът вече си спечели кристалния глобус. При дамите пък Наеслунд води с 810 точки – 114 повече от Фани Смит, като Мариел Томпсън не е далеч на третото място с 696 в катива си.

Още от Зимни спортове

Виж всички