Хазуров: Работата с деца е по-трудна от гол в Лига Европа

Хазуров: Работата с деца е по-трудна от гол в Лига Европа

Костадин Хазуров е добре познато име на армейците. Нападателят има титла и купа с ЦСКА, близо 50 гола с червения екип. От миналото лято Коцето започна работа като треньор в академията на ЦСКА 1948, като пое най-малките таланти от набор 2011. За първите стъпки в новата професия, за децата, за ЦСКА: Хазуров говори пред клубната телевизия на ЦСКА 1948.

Костадин Хазуров, минаха няколко месеца, откакто си треньор. По-лесно или по-трудно се получава от очакваното?

- Наистина, сега се пренасочих съм треньорството. Засега не е лесно да се работи, трябва много търпение. Но ми доставя удоволствие и радост. Трупам опит, който за в бъдеще ще ми бъде полезен.

Какво различава школата на ЦСКА от другите?

- Няколко неща са. Първо, всичко е безплатно. Второ, не работим на парче, а по методика, която е спусната. Имаме стратегия като клуб. При нас играят само децата, които заслужават, връзкари няма. Много важно, първия тим разчита само на българи. В повечето школи талантите остават на улицата, когато навършат определената възраст. ЦСКА направи и дублиращ тим с тази цел. И друго – 80%, да не кажа повече от клубовете са го обърнали на бизнес с децата. Събират такси, пари за екипировки, лагери. А дори нямат мъжки тим. И в един момент детето остава излъгано. При нас всичко е уредено професионално и до няколко години ще се видят резултатите.

Кой е най-трудно при работата с деца на 8-годишна възраст?

- Концентрацията, защото те лесно се разсейват. Работим в това отношение, знаем как да се справим. Разбира се, не е само това. Но с труд ще постигнем резултати, убеден съм.

Успяват ли децата да направят разликата какво е да носиш червената фланелка и тази на друг клуб?

- Да, това е основно нещо, което аз лично им обяснявам. Има голяма разлика. За мен ЦСКА означава победа. Естествено, на тази възраст най-важен е прогресът при децата, не резултатите. Но и никога не може да кажеш, че резултатът не е важен. Той дава самочувствие, включително и на нас, треньорите. Ориентира ни дали работим правилно.

Кой беше най-трудният момент за тези месеци?

- Чак толкова труден момент не съм имал. Все пак 20 години се занимавам професионално с футбол. Имам доста опит и искам да го предам на децата. Минал съм по техния път. Мога да им дам важните съвети.

Най-радостният момент през последните месеци?

- Победата над Левски! Губехме 0:3 и ги обърнахме 4:3. За деца на тази възраст е успех, защото обикновено като им вкарат гол, се отказват. Но ми направи впечатление, че те не се отказаха, това ми хареса най-много.

Успяват ли родителите да разберат, че работата им на тренировка не е да дават съвети, а да кротуват отстрани?

- Това е голям проблем не само при нас, но в целия футбол. Имаше недоразумения, но ги решихме. Ясно, за всеки родител неговото дете е най-добро, а не е точно така. Все пак са ни доверили веднъж децата си, нека имат още веднъж доверие, че знаем как да развием техния талант.

Три кратки съвета към всяко дете, което иска да се пробва в ЦСКА?

- На първо място трябва да има желание. След това трябва да преценим дали има качества. Намерим ли талант, ще го реализираме.

Кое е по-трудно: да вкараш гол в Лига Европа или да научиш едно дете на тактическа дисциплина?

- Второто. За мен работата с деца е най-трудна. Става въпрос и за възпитание.

Помниш ли съветите на първия си треньор?

- Помня ги, разбира се, но сега времената са други. Други са и проблемите, които отдалечиха децата от спорта. При нас беше по-лесно, защото липсваха компютри и телефони. Това е нашата основна цел, да ги извадим от стаите, да дойдат да спортуват.

Вярно ли футболист се става на улицата, а в школата се развива талантът?

- Има нещо вярно. Ние работим 5 или 6 дни в седмицата, но по час, час и половина. За мен е недостатъчно. За да станеш футболист, са нужни 3-4 час на ден. Ние не може за това време да обхванем всички компоненти. Улицата доста помага.

Играл си с Данчо Юруков, едно пожелание към младия треньор?

- Естествено, следя работата в първия отбор на ЦСКА. Данчо се справя отлично. Пожелавам му да пуска повече деца от школата. Това ще е невероятен стимул за талантите ни. Казах го вече, по-ценна реклама за школата ни от тази няма! Поздравявам го, че разчита само на български футболисти. За мен това е правилно! Успех!

Още от БГ Футбол

Виж всички