Венци Стефанов: Ще стане прецедент - всеки благодетел ще започне да вади фенове и да иска! (видео)

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде любопитно интервю пред Sportal TV, в което говори по много актуални теми от българския футбол. Босът на най-стария столичен клуб коментира "белите", Левски, ЦСКА-София, ЦСКА 1948, БФС, избора на Димитър Илиев за Футболист на годината и ред други неща.

"В българския футбол нещата тотално са се объркали. Гледах днес тоя вика тоя, отивайте там това да правите, онова да правите. Добре де, нас никой никога не ни е пращал в Славия. Никой не ни е давал милиони, никой не ни е помагал, за да издържаме клуба. Какво се получава - някъде някой по нареждане отива, хвърля някакви милиони, за да издържа някой клуб. След това, ако условията му не са удовлетворени, спира издръжката и търсим друг балък. Така футболът никога няма да се развие.

Защо за 26 години на нас в Славия никой не ни даде един лев, не ни предложи някой благодетел да дойде да помага. Ако държавата е на място и ако наистина има справедливост, столицата ще остане само с един отбор в "А" група - Славия. Само нашият клуб е изряден. Васил Божков казва, че е покрил 22 милиона задължения в Левски. При ЦСКА Гришата покрива, но там никнат като гъби. Не знам как точно ЦСКА ще строи "Българска армия" - отгоре ли ще спускат машините с хеликоптери? Наясно съм какво трябва да има един съвременен стадион, за да бъде лицензиран за Европа. Това е неизпълнимо за Борисовата градина - трябва да се сече, може би Цариградско шосе трябва да стане платен паркинг. Това е неизпълнимо! Това е прах в очите на хората. За да не протестират феновете, гледаме да отлагаме - кажи си честно пред хората, става или не става.

Дали феновете на Левски ще подкрепят Васил Божков? Силно се съмнявам. А ако това нещо се случи, ще е прецедент и тогава благодетелите на всички други клубове ще карат феновете да излизат пред Министерски съвет и да искат това или онова! Какъв е ефектът като феновете на Ботев (Пловдив) излизат и искат строеж на Колежа, а? Тодор Живков го е казал преди много време: "Какво ще решаваш ти, когато нямаш пари!" Вместо да правим протести, да се хващаме здраво за работа!

Няма да е кой знае какъв проблем според мен да има мач ЦСКА срещу ЦСКА в "А" група. Най-доброто е да се обединят - това би било наистина най-доброто! Публиката на ЦСКА е интелигентна, те обичат много отбора си и за разлика от "сините" не са провокатори. Такова обединение е най-доброто за ЦСКА. Противопоставянето между двата ЦСКА е изкуствено нагнетено.

Ако ЦСКА беше тръгнал от четвърта лига, нямаше да има ЦСКА 1948. Нещата обаче са се случили. Чудно ми е Гриша Ганчев какви грешки прави в трансферите. За първи път - миналата и тази година, бъркат. За 25 години Гришата, и преди това като беше Литекс, почти не е правил грешен избор. Някой друг там разваля трансферната политика. Ако успеят да се обединят и разберат, ще е добре не само за ЦСКА, но и за българския футбол. На Цеката синовете ги виждам като момчета с бъдеще, напористи са, ако успеят да си изчистят нещата с Васил Божков и Гриша Ганчев, могат да направят доста неща за футбола. Визирам братя Найденови.

Бъдещето на Левски ли? Ха-ха, не знам какво ще е решението от най-висшето ръководство на държавата. Явно не на мен и вас ни е възложено оцеляването на Левски - някъде по високите етажи е. Но и на Високата порта му е писнало вече от тия неща, защото го излагат. Вместо да се занимаваме кой да налива пари в Левски или кой ЦСКА да бъде ЦСКА, държавата трябва да построи терени, стадиони. Тогава ще дойдат и хората, които да инвестират в този спорт. Така на гола поляна какво да направят.  

Изборът на журналистите за Футболист на годината беше протестен срещу Лудогорец. Според мен Антон Недялков заслужаваше най-много наградата, но и вие, журналистите, сте хора и нищо човешко не ви е чуждо - и вие душа носите. Георги Петков заслужаваше най-много да спечели преди една година, но просто Гриша Ганчев се беше подготвил много добре. Жоро ще остане моралният победител. Никой няма да запомни, че Космонавтчето е бил Футболист на България, защото той заслужаваше да бъде победител, колкото аз заслужавам да ме направят папа.

Аз съм против този формат на първенството. Категорично! Трябва да се върне формулата с 16 отбора, 30 кръга. Това е най-доброто за нашия футбол. Не е дошло времето да кажа кой е моят фаворит за президент на Българския футболен съюз. Като гледам какви имена се въртят и предлагат...", заяви Венци Стефанов пред Sportal TV.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички