Петра Влъхова отново е господарката на слалома на писта "Херман Майер"

Невероятната Петра Влъхова продължи да пише историята на словашките алпийски ски, след като за втора поредна година триумфира в слалома от Световната купа в австрийския зимен център Флахау. Тя бе най-бърза в първия манш и във втория успя да се спусне достатъчно убедително, за да финишира с аванс от 0.10 секунди пред втората в класирането и с общо време от 1:53.65 минути.
Херминатора се завърна на пистата, където започна всичко
Херминатора се завърна на пистата, където започна всичко
Шведката Ана Свен Ларсон бе най-успешната състезателка във втория манш и заслужи втората позиция с нищожното изоставане от победителката, докато кралицата на белия керван Микаела Шифрин трябваше да се задоволи с трето място.Великата американка остана на 0.43 секунди изоставане, като то бе 0.60 още след първото спускане и съответно сериозният дефицит не можа да бъде заличен.
Това е втора поредна победа за Влъхова в слалома на писта "Херман Майер", след като тя спечели и миналата година, с което влезе в престижен клуб на звезди с дубъл във Флахау - Шифрин (2013, 2014), Яница Костелич (2001, 2002) и Вероника Велес-Зузулова (два пъти през 2016-а). Словачката бе най-бърза и в предишния старт в най-техничната дисциплина този сезон в Загреб, като вече има общо седем успеха в слалома и 12 в Световната купа. Също така тя е на подиума вече в 12 от последните 14 слалома, като изключенията са пето място в Марибор на 2 февруари 2019-а и падане в Леви на 23 ноември 2019-а. За втори път в кариерата си пък тя печели два поредни слалома, като предишният случай бе през 2017-а с победите в Аспен и Леви. 
Вече последните 25 слалома за Световната купа са печелени от Шифрин (19) и Влъхова (6), а освен тях за последно Хансдотер триумфира именно във Флахау на 10 януари 2017 година.

Свен-Ларсон е сребърна медалистка от Световното първенство през 2019-а в слалома, но все още не може да стане деветата шведка с победа за Световната купа. Шифрин остава с три успеха във Флахау на сметката си, но пък за първи път в кариерата си регистрира седмо класиране в топ 3 в даден зимен курорт (тя има шест подиума в Леви).

Уенди Холденер остана на четвърта позиция тази вечер в австрийския зимен център и само 0.07 секунди я разделиха от място на подиума. Тя остава с 23 класирания в топ 3 на сметката си в най-техничната дисциплина и е водачка по този показател сред състезателите в историята, които никога не са постигали победа (при мъжете този печален рекорд се държи от Хуберт Щролц с 18). За швейцарските алпийски ски сушата без успех в слалома продължава вече в 159 състезания, което е най-много за тях от всички дисциплини. Холденер има едно трето място във Флахау през 2017-а и вече три финиша на четвърта позиция. 
Топ 10 допълниха Катарина Лийнсбергер, Катарина Трупе, Нина Хавер-Льосет, Киара Маир, Мишел Гизин и Лорънс Сен-Жермен. Хавер-Льосет все пак е една от другите две активни състезателки с победа в слалома (в Санта Катерина през 2016-а), а освен нея с това може да се похвали още Ерин Миелзински (Офтершванг 2012), която днес остана 15-а. 

Лийнсбергер пък бе на подиума в предишния слалом в Загреб, а сега изостана с 0.37 секунди от него. Последната австрийска победа в тази дисциплина бе дело на Никол Хосп в Аспен на 30 ноември 2014 година. 

Още от Зимни спортове

Виж всички