Новина, че БФТ e отказала подкрепа за участието ни на ATP Cup, разгневи централата

Новина, че БФТ e отказала подкрепа за участието ни на ATP Cup, разгневи централата

Вчера във “Фейсбук” бе публикувана статия за участието на България на новия отборен турнир АТР Cup. Материалът “Лицемерието на успеха” разбуни духовете и бързо набра скорост на разпространение в социалната мрежа. В него се посочва, че Българската федерация по тенис е отказала поканата за участие в надпреварата, тъй като е счела, че не си заслужава да се харчат средства за нея. Така разноските по престоя на отбора в Австралия били поети от първата ни ракета Григор Димитров, който бе играещ капитан на отбора ни.

"Много долен платен fake news за "отказаната" покана от БФТ за ATP Cup. Гледам, че много приятели даже са се хванали. Потресен съм и разочарован, защото се разбра откъде идва и защото фокусът трябва да е върху това как да помогнем на бъдещото поколение в тези тежки условия. Явно целят малкото хора, които помагат и работят за оцеляването на БФТ и Тениса, да се откажат”, отговори на нападките прецидентът на БФТенис Стефан Цветков.

От федерацията излязоха и с официална позиция по въпроса.

“Българската федерация по тенис изказва крайното си възмущение, че авторите на този fake news уронват престижа на българския тенис. Крайно разочароващо е и лековерното споделяне на фалшивата новина, при положение, че всички факти са напълно достъпни и лесни за проверяване, което веднага изобличава откровените лъжи.

Предлагаме на вашето внимание регламента на ATP за провеждането на ATP Cup:

ATP Cup е нов формат, който се провежда за първи път през 2020 г., и е състезанието на ATP с най-голям бюджет - 15 милиона щатски долара, от които 6 милиона са гарантирани суми за участие и 9 милиона премии при победа. Във формата вземат участие 24 отбора от 24 страни, които са разделени в шест групи по четири отбора. До финалните осем достигат

победителите в групите и двата отбора на второ място с най-добри показатели.

Страна може да се класира за участие в ATP Cup, ако има минимум трима играчи с точки в ранглистата на ATP, като поне двама от тях трябва да имат ATP точки в ранглистата по единично. Ако страна има повече от петима играчи с АТР точки, тогава поне трима от тях трябва да имат АТР точки от ранглистата по единично.

Всеки отбор има капитан, който трябва да се избере от играч №1 в отбора в консултация с останалите членове на отбора. Ако играчът №1 е капитан, тогава друг не се избира. Играчите от всеки отбор получават част от наградния фонд и според изиграните мачове от тях печелят точки респективно за ранглистата на АТР по единично и на двойки съгласно регламента на ATP Cup.

ATP провежда събитието в партньорство с Австралийската тенис федерация (Тенис Австралия), която реално има лиценза за ATP Cup, и поема хотела, храната и транспорта по време на състезанието. Играчите се записват в системата на ATP директно и като на всеки турнир на ATP си поемат ранспортните разходи до мястото на провеждане.”

На 20 януари предстои Общо събрание на родната федерация по тенис.

Още от Тенис

Виж всички