Стефан Петерханзел с Mini спечели четвъртия етап от Рали Дакар

Стефан Петерханзел с Mini спечели четвъртия етап от Рали Дакар

Французинът Стефан Петерханзел с Mini спечели четвъртия етап от Рали Дакар, което за първи път в историта си се провежда в Саудитска Арабия. Днешният етап беше с дължина от 672 километра от Неом до Ал Ула. Петерханзел завърши като победител с време 4 часа, 4 минути и 34 секунди. Втори днес остана защитаващият титлата си от миналата година Насер Ал Атия (Катар), който кара за отбора на Тoyota. Катарецът остана на втора позиция с изоставане от 2 минути и 26 секунди, а трети е Карлос Сайнс, който завърши на 7 минути и 18 секунди от лидера.   

Третото място днес позволи на Карлос Сайнс да остане на върха в генералното класиране с общо време 15 часа, 12 минути и 12 секунди. Преднината му обаче беше стопена от Ал Атия на 3 минути и 3 секунди, след като беше над 5 вчера. Третото място в генералното подреждане вече е за Петерханзел, който намали изоставането си на 11 минути и 42 секунди. С днешната победа на Петерханзел Рали Дакар 2020 затвърди традицията във всеки етап да има различен победител.   

Решен да спечели в най-дългия етап от състезанието, Петерханзел се ориентира най-добре в пустинята по трасе. Той се възползва по най-добрия начин от триминутното наказание на Ал Атия, което му бе присъдено късно във вторник вечерта заради нерегламентирани опити да изпревари Сайнц. Въпреки че веднъж загуби пътя след грешен завой и направи и някои други грешки, Петерханзел в крайна сметка триумфира.   

"Чувствам се добре след всички тези проблеми, които ни се стовариха през първите няколко дни. Въпреки че имахме проблеми с една гума и се загубихме веднъж и като цяло не беше безупречен етап, е страхотно да вземеш победата", каза Петерханзел. "Имаше повече камъни от очакваното и последните 60 километра бяха наистина трудни. С моя навигатор ставаме все по-добър екип от етап на етап и се представяме все по-силно", добави французинът.   

Холандецът Ерик ван Лун беше големият губещ за деня, тъй като преобърна своята Toyota в началото на етапа, след което на механиците му отне доста време, за да приведат автомобила в състояние да продължи.   

При мотоциклетистите най-добре се представи чилиецът Хосе Игнасио Флоримо с Honda, който завърши пръв с време 4:24.51 минути, следван от съотборника му Кевин Бенавидес (Аржентина) на 35 секунди. Трети остана Рос Бранч от Ботсвана, завършил на 55 секунди. Генералното класиране е окупирано от Рики Брабец (САЩ), чието общо време е 15 часа, 6 минути и 43 секунди. Бенавидес съкрати преднината му и изостава само на 2:30 минути. Днешният победител, въпреки че получи наказание от 1 минута, е трети с изоставане от 8:31 минути.   

Екипажът на руския КАМАЗ под водачеството на Антон Ибалов спечели четвъртия етап за време 4 часа, 15 минути и 43 секунди. Второто място зае Андрей Каргинов също от КАМАЗ, който остана на 2 минути и 41 секунди. Именно Каргинов води в генералното класиране с 15 часа, 54 минути и 43 секунди. Те изпревариха беларусите от МАЗ с водач Сярхей Вязович.   

Още една чилийска победа имаше днес- на Игнасио Касале от Yamaha. Двукратният шампион днес пресече финалната линия с време 5:22.42 часа. В генералното класиране в този клас АТВ той е начело с 19:00.47 часа. В клас Бъги днес първи стана Мичъл Гътри (САЩ) с 5:01.13 часа, а в битката за титлата първи е Хосе Антонио Лопес (Испания) с Can-Аm и общо време от 18 часа 24 минути и 52 секунди. Хосе Лопес днес остана на 5-о място, което е достатъчно да продължи водачеството си.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти