Волейболната легенда Ники Иванов: Ролята на аутсайдер е плюс

Волейболната легенда Ники Иванов: Ролята на аутсайдер е плюс

Дългододишният капитан и разпределител във волейболния национален отбор Николай Иванов е сред най-уважаваните експерти. Неговият изключителен поглед беше споделен специално за читателите на "България Днес" преди старта на олимпийските квалификации. Не пропускайте и всички останалите качествени коментари на специалиста на неговия сайт и подкаст http://volleycomment.bg/.

- Г-н Иванов, колко подготвен е мъжкият тим за предстоящата квалификация на базата на контролите с Египет?
- Противникът в проверката не е мерило. Хубавото е, че нашите момчета са се прибрали здрави от своите клубове. Освен това играят редовно в първенствата, при това на високо ниво. Плюс за нас ще е, че имаме един ден повече преди старта на мачовете за аклиматизация и нагласа. Освен това ще видят два от съперниците - Франция и Сърбия. Всички отбори на турнира играха преди 3-4 месеца на европейското първенство, но сега ще има нови състезатели.

- България започва днес срещу Франция (БНТ3, 17.50 ч). Ще се отразят ли скандалите в тима на "петлите" на тяхната форма?

- Техният селекционер Лоран Тили трябва да получи медал за храброст, защото вече повече от пет години успява да балансира сред тези остри характери. Имат вътрешни и здравословни проблеми. Няма да са същият тим от еворпейското първенство и Лигата на нациите. Въпреки това от Нгапет може да се очаква неочакваното. Франция е препъни камък за нас. Стилът им е по-различен. Играят със спокойствие и техника. Възползват се от всяка възможност. Тяхната запазена марка е самоотвержената игра в защита. Ще е нужно много себераздаване.

- Колко опасни са другите два съперника в групата Сърбия и Нидерландия?

- Сърбите са с едни гърди пред останалите. Европейските шампиони са отлично окомплектовани. Имат самочувствие, а техните състезатели играят във водещи европейски клубове. За мен са основни фаворити за първото място. В сравнение с останалите противници Холандия не са върхът на сладоледа. Големият им коз е Нимир Абдел-Азис. Ако се справим с него, ще е по-лесно.

- От българския състав отпадна разпределителят Георги Братоев. Той атакува Силвано Пранди след европейското първенство. Ще бъде ли по-спокойно на италианския треньор без него?

- Никога не е добре, когато един тим се лиши от опитен състезател. Сега основната тежест ще падне върху Георги Сеганов. Той ще има подкрепата на Добри Димитров, който се представя успешно в българския шампионат.

- Какви са шансовете на жените, които са в група с Холандия, Полша и Азербайджан?
- Момичетата ще дадат максимума. Голяма част от тях играят в чужбина при по-сериозна конкуренция от българското първенство. Плюсът за тях и на мъжете е, че влизат в турнирите като аутсайдери. От втора позиция може да залъжем фаворитите. Основният проблем е, че недооценихме миналата година. Трябваше да се проведат разговори между състезатели, треньори и ръководство на федерацията. Жените бяха на две точки от класиране на олимпиадата. Ако отборите бяха окомплектовани по-отрано, можеха да останат в Лигата на нациите. При мъжете имаше колебание с пробване на дадени състезатели, а накрая играха други.

"България Днес"

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти