Ето защо почетната "Топка" е точно за Якимов, Жечев, Божил Колев и Сираков

Ето защо почетната "Топка" е точно за Якимов, Жечев, Божил Колев и Сираков
Новата "Специална награда за изключителни заслуги към българския футбол" украси церемонията "Футболист на годината" за 2019 година.
Нейните първи носители Димитър Якимов, Добромир Жечев, Божил Колев и Наско Сираков обраха много аплодисменти, но защо точно четиримата получиха престижната и красива почетна "Топка"?
Инициативата за приза е на спортното списание "Спринт" и бе обявена още през месец май 2019 г., в брой 16. Публикувана беше вечната класация за "Футболист на годината", която официално е датирана от 1961 г., защото от тогава анкетата тече без прекъсване. Иначе и по-рано е имало вотове за най-добър играч, още през 1931 г.
Призьорите са подредени (вижте таблицата за периода 1961-2018 г.) на принципа на класиране по медали – с първо, второ и трето място.
Няколко години (до 1971-ва) няма втори и трети, защото Футболистът на годинат се определя според точките, получени в анкетата за Спортист на годината и актив понякога имат само по един или двама от най-популярната игра.
Идеята на изданието е да се окаже почест на звезди, които никога не са ставали Футболист на годината, но с цялата си кариера напълно заслужават наградата.
И докато анкетата може да бъде спечелена например с една силна година, то за новата "Топка" е необходимо десетилетие класа и вписване завинага в историята на играта. Изборът на носителите бе направен с максимално дистанциране от лични мнения и с цел избягване на спорове.
Списанието предложи критерия за първия приз, а организаторите от „Дакс Медия“, Българската асоциация на спортните журналисти и БФС приеха безрезервно. А именно – "Специалната награда за изключителен принос" да получат футболисти, които поне три пъти са влизали в челната тройка, но никога не са ставали Футболист на годината. С условието вече да са спрели да играят, защото останалите все пак имат поне теоретичен шанс да спечелят официалния вот.
Така таблицата сама определи и имената, и броя на носителите. Божил Колев рекордните три пъти е втори и веднъж – трети. Димитър Якимов стига до четири трети позиции. Добромир Жечев и Наско Сираков имат по две втори и едно трето място. Всички останали имат или до две влизания в тройката, или още се състезават (Георги Петков и Светослав Дяков).
Футболист на годината не са ставали още ред легенди като Петър Жеков, Божидар Искренов, Йордан Лечков, Пламен Гетов. Играчите, които влизат в тройката, но не печелят анкетата, са общо 33-има. Личат и покойници - Христо Илиев, Цоньо Василев, Георги Славков, Аян Садъков. Има и символи на своето време като Георги Денев, които никога не са попадали в Топ 3 на годината.
Но почетната "Топка" догодина ще бъде вече позната, призът става традиционен и с надежда за дълъг живот, ще има още носители. Какви ще бъдат критериите, колко звезди ще бъдат наградени – организаторите и авторите на идеята от "Спринт" ще определят. Но пак ще е поклон към легенди.

Още от БГ Футбол

Виж всички