Литовец поведе след първия етап на рали Дакар

Литовец поведе след първия етап на рали Дакар

Литовецът Вайдотас Жала е начело при автомобилистите след първия етап на 42-о рали Дакар, което за първи път се провежда в Саудитска Арабия.

Жала с "Мини" изненадващо поведе колоната с време 3:19.4 часа, следван от фаворитите Стефан Петерханзел с "Мини" на 2,14 минути, Карлос Сайнс-старши (Мини) на 2,50 и Насер Ал-Атия (Тойота) на 5,33 минути.

Дебютантът в състезанието - двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо с Тойота, се представи на ниво и се движи 11-и с изоставане от 15,27 минути след водача. Рано-рано състезанието приключи за французина Ромен Дюма, чиято машина се запали на 65-ия километър. Дюма стартира за трети път на рали Дакар, като през 2017 година завърши осми.

Миналогодишният победител при мотоциклетистите Тоби Прайс с КТМ показа, че и тази година ще бъде претендент за трофея, като поведе след първия специален етап с дължина 319 километра от Джеда до Ел-Ваджх.

Австралиецът финишира първи с 3:19.33 часа, следван от американеца Рики Брабек (Хонда) с изоставане от 2:05 минути и австриеца Матиас Валкнер с КТМ на 2:40. 42-о издание на рали Дакар за първа година се провежда в Саудитска Арабия.

От 1979 до 2007 година ралито бе известно под названието "Париж-Дакар", като значителна част от маршрута му преминаваше през Африка. От 2009 до 2019 година състезанието се провеждаше на територията на Южна Америка.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти