Президентът на Ботев (Луковит): От януари се готвим за Суперлигата, имаме подкрепата на спонсори

Президентът на Ботев (Луковит): От януари се готвим за Суперлигата, имаме подкрепата на спонсори

Волейболният Ботев (Луковит) е сред клубовете, които желаят да участват в Суперлигата на България при мъжете за следващия сезон 2020/2021 и ръководството е подало заявка за това до БФВ. Волейболистите на Ботев завършиха като първенец в Западната група на Висшата лига, като преди принудителното прекратяване на шампионатите поради пандемията от коронавирус, те бяха лидер в своята група с 15 победи и само една загуба. Също така тимът от Луковит стана е единственият втородивизионен клуб, който се класира за финалната фаза в турнира за Купата на България, като с това записа успех, който не беше случвал от много години насам в родното първенство.

Президентът на Ботев Теодор Чипилов заяви, че клубът има финансова възможност за участие в елита и има подкрепа на спонсори. Той разкри, че още от януари са започнали да се готвят за Суперлигата, а ето още какво каза Теодор Чипилов в специално интервю за BGvolleyball.com за ситуацията, намеренията на клуба и селекцията а новия сезон.

- Подадохте заявка за Суперлигата, готови ли сте за тази отговорност?

- Подадохме заявка, с ясната мисъл какво ни очаква. Още в началото на сезона се видя, че отборът ни е на много високо ниво. След класирането ни на финалите за Купата на България вече знаехме, че сме основен фаворит за спечелването на Висшата лига. Дори и след селекцията,  след първия полусезон се очертаваше да бъдем с най-големи шансове. От януари месец ние започнахме да се готвим с мисълта за Суперлигата, така че сме напълно готови за участие.

И Ботев (Луковит) подаде заявка за Суперлигата
И Ботев (Луковит) подаде заявка за Суперлигата

- Участието в елита изисква определени финансови възможности. Как ще се справите?

- Въпреки усложнената обстановка, смятам че ще се справим финансово. Имаме подкрепата на общината и разчитаме на спонсори. Миналата година ни подкрепиха „Винербергер” и „Титан” Златна Панега Цимент. Това са две много сериозни фирми на световно ниво, доказани лидери в своя бранш. Очаквам отново тяхната подкрепа, както и подкрепата на други фирми от нашия регион.

- Имате ли вече изготвен бюджет?

- Имаме гарантиран минимален бюджет, който ни дава възможност за участие. Този бюджет обаче не ни дава опции за привличане на скъпи състезатели. Не може да се сравняваме с повечето отбори в Суперлигата, но се надявам това да се промени.

- Според вас какъв трябва да бъде формата на Суперлигата?

- Форматът на Суперлигата, според нас е най-добре да бъде от 16 или 14 отбора. Ако е от 16 отбора, те да бъдат разделени в две групи от по 8 отбора, като това разделение може да е на териториален принцип или на по-силна и по-слаба осмица. Ако отборите са 14, то те да бъдат разделени пак на 2 групи, като има силна шестица и слаба осмица. Това би облекчило доста отбори във финансов план. Ние обаче сме готови да играем във всякакъв формат.

- Доколко пандемията ще се отрази на българската Суперлига?

- Освен изискванията, които ще са много строги и ще създадат допълнителна работа на клубовете, най-лошото би било това, че залите могат да останат без публика. Много се надявам това да не се случи!

- Смятате ли, че ще има завръщане на български играчи от чужбина?

- Не виждам засега да има индикации за завръщане на състезателите от чужбина, но при усложняване на обстановката и втора вълна на вируса, това ще стане със сигурност.

- Работите ли вече по селекцията за новия сезон?

- Все още не работим по селекцията на отбора, защото очакваме решението на Управителния съвет на Федерацията. Аз искрено се надявам да запазим състава от тази година! Вярвам в този отбор и знам, че той има огромен потенциал. На състезателите ще се осигурят по-добри условия, като отговорността им към тренировъчния процес ще бъде и по-голяма.

- Имате ли нови попълнения, които може да обявите?

- Зависи от решението на федерацията и финансовите ни възможности. При положително развитие за нас,  ще може да мислим и за нови попълнения.

- Какво е състоянието на залата ви?

- Състоянието на залата не е на нивото на повечето зали в Суперлигата, но твърдя, че има зали в по-лошо състояние от нашата. Досега не сме имали проблем с провеждането на мачове.

- Имате ли опасения, че може да имате проблем с домакинските ви мачове поради изискванията за Суперлигата?

- Основния проблем е във височината на залата и в разстоянието от страничната линия до стената, които съответно са 8 метра и 3 метра. Разбирам, че повечето отбори са свикнали да има пространство, но 1 метър по-малко не мисля, че ще се окаже някакво сериозно препятствие за отборите от Суперлигата. Има достатъчно пространство, за да покажат уменията си, като пак искам да кажа, че има съоръжения в по-лошо състояние и по-ниски от нашето. Имахме много проекти за реновиране, но за съжаление така и останаха без финансиране. За нас е изключително важно да играем в нашата зала, защото ние го правим за нашите фенове и за нашите деца. В клуба има над 120 деца, които идват на нашите мачове с голямо желание. Това е и начин да ги накараме да заобичат волейбола.

- Имате ли решение за тази ситуация, къде евентуално можете да играете?

- Решение винаги има, но смисълът се губи. Най-близката зала е в град Правец, като има и по-далечни варианти. Това са допълнителни разходи за клуба, но най-лошото е, че ще бъде разочароващо за всички деца и фенове. В Плевенска и Ловешка област няма нито една зала, която е годна за голямо състезание по волейбол. В същото време се направиха зали за милиони по всякакви села и градове, в които няма никаква активност, никакъв волейбол и никакво бъдеще за развитие на този спорт.

- Община Луковит подкрепя ли проекта ви за Суперлигата?

- Имаме подкрепата на Общината. Ние сме общински клуб и аз съм изключително благодарен на нашия кмет г-н Иван Грънчаров, както и на Общинския съвет, който се отказа от заплатите си, за да има повече пари за спорт в нашия град. Общината винаги е помагала на клуба и ние ще ги накараме да се гордеят с това, което правим!

- Как приема местната общественост амбицията за елита?

- Ние сме град с много големи традиции във волейбола и обществеността истински се радва на успехите ни. Подкрепят отбора при всяка изява и интересът към нас е огромен. Надявам се все така да ни подкрепят, като ще направим всичко, за да продължаваме да ги радваме.

- Какво си пожелавате за в бъдеще?

- Пожелавам си да имаме нова зала! Сигурен съм, че клубът ще се развива в положителна насока! Най-много ме радва, че залата е пълна с деца. Искам да пожелая на всички състезатели да бъдат здрави и да постигнат много успехи в спорта и живота!

Още от Волейбол

Виж всички