Силвана Чаушева: Нужно е време и търпение, за да се върнем към спорта

Силвана Чаушева: Нужно е време и търпение, за да се върнем към спорта

Волейболната националка Силвана Чаушева няма търпение новият сезон да започне. Състезателката поддържа форма в очакване на новото предизвикателство пред себе си. В интервю за WorldOfVolley.com Чаушева споделя как се е чувствала по време на карантината, за сезона в Италия, националния отбор и плановете са следващия сезон. Представяме го на вашето внимание:

- Как прекарваш времето си, след като има някои ограничения поради коронавируса?

- В началото беше трудно да правя каквото и да е, тъй като цялата страна беше блокирана. Нямах избор, освен да остана вкъщи и да тренирам там. След като се прибрах в България, трябваше да бъда под карантина 14 дни, сега всичко е по-добре, започнах да тренирам навън. Ресторанти, паркове и кафе-барове са отворени в момента - мога да излизам навън, за да се видя с приятелки и да не бъда затворена у дома цял ден.

- Успяваш ли да намериш мотивация за тренировки у дома?

- Трудно е да се намери мотивация за тренировки по време на пандемията. Определено е по-сложно да се справите у дома сами, но всички преживяваме това и то ни мотивира да растем. Ако трябваше да продължа да провеждам занимания вкъщи, лично за мен ще бъде трудно да намеря мотивация. Сега залите са отворени и тренировките стават много по-добри. Мотивирам се по-лесно.

- Направи много добър сезон в Италия. Как би го описала?

- Да, имах добър сезон в Италия. Разбирах се с момичетата от моя отбор, което винаги е било важно за мен. Много харесвах апартамента и града, в който живеех. Тъжно ми е, че COVID-19 трябваше да приключи сезона ни, защото този сезон се справихме наистина добре. Бяхме на трето място, преди да отложат сезона си и вярвам, че щяхме да стигнем по-далеч, ако останалите мачове не бяха отменени.

- Всички състезания на ниво национален отбор са отложени. Колко трудна е тази ситуация за играчите, тъй като няма да се играят официални мачове много дълго време?

- В момента е еднакво трудно за всеки спортист. Всички сме в една и съща ситуация и всички се надяваме вирусът да премине по-бързо, така че всички да можем да се върнем към нормалния си живот. Ще бъде трудно да се върнем към волейбола - ще отнеме време, търпение и упорит труд, за да сме отново на високо ниво.

- Научи ли нещо от ситуацията с коронавируса?

- Научих, че не трябва да приемам нищо за даденост и да бъда благодарна за всичко, което имам в живота си. Научих как да се адаптирам към условията и начина, по който трябва да живея живота си в момента. Трудно е, но знам, че всички сме научили нещо от тези времена.

- Какви са плановете ти за следващия сезон?

- Обмислям предложения. Работя усилено в залата, независимо къде ще бъда през новия сезон.

Превод: BGvolleyball.com

Още от Волейбол

Виж всички