За кенийските атлети завръщането към турнирите от Диамантената лига е големият шанс

За кенийските атлети завръщането към турнирите от Диамантената лига е големият шанс

Шампионките Хелън Обири и Фейт Кипийегон бяха сред елитните спортисти от Кения, които в събота трябваше да участват на Диамантената лига в Шанхай. Турнирнирът обаче беше отложен за 19 септември заради пандемията от коронавирус.

Кипийегон, олимпийската шампионка на 1500 метра, се надява, че ще бъде достатъчно силна, за да се върне на китайската писта, където тя записа своя личен в дисциплината през 2016 г.

"Аз тренирах с Шанхай в съзнанието си. Исках да открия своята Диамантена лига в Китай. Вместо това световната криза означава, че все още чакаме да започне сезонът", заяви Кипийегон в събота.

Тя има добри спомени от Шанхай, тъй като подобри личното си най-добро време там на няколко пъти и постави нов рекорд през 2016 г., когато бяга  3:56.82 минути.

"Е, това е бързо време, но оттогава го подобрих до 3:54.22 миналата година, когато се върнах от майчинство, за да спечеля сребро на Световното първенство", каза Кипийегон.  

Обири обаче работи денонощно, за да си върне формата и да победи личното си най-добро време в състезанието с 12 обиколки.

30-годишната Обири заяви, че има големи надежди да спечели олимпийската титла през 2020 г. преди отлагането на Игрите в Токио.

След като от Световната атлетика обявиха нова програма за разсрочване за остатъка от сезон 2020, Обири смята, че ще бъде трудно за повечето спортисти да постигнат своята най-добра форма преди първата надпревара в Диамантената лига в Осло на 11 юни.

Но това не е спряло Обири да мечтае един ден да подобри световния рекорд, който в момента е 14:11.15, поставен от етиопкатаТирунеш Дибаба през 2008 г.

Всъщност четирите най-бързи времена се държат от етиопки, включително Алмаз Аяна (14:12.59) и Месерет Дефер 14:12.88.

Времето на Обири от 14:18.37 в Рим през 2017 г. е петото най-бързо.  
 
"Ще се опитаме да се приспособим към новия сезон. Засега трябва да започна интензивните тренировки. Очевидно искам да изляза и да подобря в личните си времена и вероятно да се боря за титли, така че става въпрос за смяна на мисленето ми”, каза Обири.

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички