Гледай на живо

ЕВРО 2020: Турция - Уелс

Хорхе Лоренсо няма да може да участва в МоtоGP през 2020 година

Хорхе Лоренсо няма да може да участва в МоtоGP през 2020 година

Бившият световен шампион в кралския клас по мотоциклетизъм Хорхе Лоренсо няма да има шанса да се състезава през настоящия сезон, след като организаторите изключиха възможността за участие чрез "уайлд кард" заради пандемията от коронавирус. Така Лоренсо стана най-голямата жертва на решението след като прекрати своята състезателна кариера в края на 2019 година. Тогава петкратния световен шампион подписа договор като тест пилот с Yamaha през зимата и трябваше да участва в „Гран При на Каталуния“ като гост пилот, но това няма как да се случи след новите промени в правилника.

До това решение се стигна след консултация с производителите уастващи в клас MotoGP (Honda, Yamaha, Suzuki, Ducati, KTM и Aprilia). Целите на това решение са две, първо да се ограничат разходите за отборите след закъснелия старт на сезона заради пандемията от коронавирус и второ, да се гарантира намаляване на броя персон в падока по време на уикендите.

Според правилника за 2020, водещите производители (Honda, Yamaha, Suzuki и Ducati), щяха да имат право на три „уайлдкард“ участия през сезона, докато KTM и Aprilia на шест. Това е така, тъй като австрийския и италианския производител показаха по-слабо представяне през последните години, което им позволява по-голяма свободат относно развитие на моторо през сезона и тестове.

Шампионатът в МоtoGP все още не е започнал, като надеждите на запалянковците са за провеждането на два кръга в две поредни седмици през юли без присъствието на публика на пистата в Херес, Южна Испания.

Организаторите очакват общо около 1600 човека на тези състезания, като всеки от отборите ще има право на екип от най-много 40 човека.

"Особеностите на събитията през 2020 година ни принуждават да провеждаме кръговете без присъствието на публика. Необходимо е и тимовете да бъдат с минимален брой служители и персонал. Това се отнася за всички класове", заявиха организаторите.

Забраната за участие чрез „уайлдкард“ през 2020 ще важи и за надпреварите в класовете Moto2 и Moto3. 

Още от Моторни спортове

Виж всички