Гледай на живо

Славия шокира Лудогорец с човек по-малко, "белите" победиха с 1:0 и делят първото място в efbet Лига с Ботев (Пд)

И бивш лекар на Марадона е сред арестуваните от испанската полиция

И бивш лекар на Марадона е сред арестуваните от испанската полиция

Испанската полиция съобщи днес, че е разбита мрежа за трафик на кокаин, специализирала се в укриване на дрогата в картони, предаде АФП. Операцията е довела до арестите на бившия колумбийски футболист Едуин Конго и на бивш лекар на Марадона.

Известен с това, че помагаше на Марадона да отслабне и арестуван през 2002 г. за трафик на дрога, колумбийският лекар Маурисио Вергара е притежавал клиника за естетични процедури в Мадрид, използвана като оперативен център от разбитата мрежа, пояснява полицията. При разследване на незаконни дейности на Вергара полицаите открили, че мрежата изнасяла кокаин от Колумбия, смесвайки го на малки количества от по максимално 100 грама с картон за кашони за транспортиране на други стоки, допълва полицията. При производството тези картони са били пропити с кокаина по такъв начин, че двата материала да не могат да се различават един от друг. След пристигането в Европа, дрогата е била извличана в лаборатории чрез сложен химически процес.
През януари в България беше заловен един тон кокаин, укрит в пратка с над 6600 картонени кашона с лайм и ананаси, пристигнала в Гърция от Колумбия, припомня агенцията. На кадри предоставени от испанската полиция днес се вижда как картонените кашони се трансформират в така наречената хартиена каша, от която после се извлича смесената с нея дрога.

Разследването е довело до арестуването на 18 души в Испания, Колумбия, Нидерландия и България. Бившият колумбийски футболист на Реал Мадрид Едуин Конго беше сред задържаните в рамките на тази операция, но след разпит беше освободен. Той твърди, че е невинен и няма нищо общо с трафика на кокаина. Конго обаче признава, че е търгувал със смарагди с хора, замесени в мрежата за трафик на дрога.

Операцията беше осъществена в координация с полициите на Колумбия, България и Нидерландия. Тя позволи в Нидерландия да бъдат конфискувани „1200 килограма пресован картон и над 1000 литра химически вещества, нужни за извличането на кокаин“, посочва испанската полиция.

Още от Футбол свят

Виж всички