Гледай на живо

Евро 2020: Шотландия - Чехия 0:2

България с 8 мача наведнъж в края на годината?

България с 8 мача наведнъж в края на годината?

ФИФА и УЕФА обмислят план, с който да възобновят международния футбол до края на годината. Според Daily Mail световната централа предлага националните отбори да изиграят до 8 мача в един период от време през ноември и декември, като по този начин се създаде една голяма почивка за клубния футбол. Това може да включва срещи от Лигата на нациите и контроли.

Всичко това са предложения, чрез които се търси решение на проблемите, създадени с графика на международните двубои, причинени от пандемията с коронавируса.

Наред с отлагането на Евро 2020 и Копа Америка, беше забавено и началото на квалификациите за Световното първенство през 2022. Не е ясно и какво ще се случи с международните паузи, които са планирани за септември и октомври, тъй като нараства вероятността стартът на клубните сезони да се забави още. Предложението на ФИФА националните отбори да изиграят толкова много мачове за толкова кратко време се основава на това да се осъществят всички нужни срещи, като същевременно се даде повече време за клубния футбол през следващата година. Смята се, че футболната федерация е готова да жертва клубните почивки през септември и октомври, както и тази през март, в замяна на една голяма такава от близо два месеца в края на годината, когато да се изиграят и международните срещи.

УЕФА все още не са изразили подкрепата си спрямо плана на ФИФА. Въпреки че нараства вероятността насочените мачове на националните отбори през септември да отпаднат, предпочитанието на УЕФА е да се създадат две по-малки почивки през октомври и ноември за клубния футбол, в които да се изиграят международните срещи.

Европейската централа все още се съпротивлява на натиска да се премахне Лигата на нациите въпреки усложнената ситуация от коронавируса.

ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ

Още от БГ Футбол

Виж всички