Гледай на живо

Евро 2020: Полша - Словакия 0:0

Бивш нападател на "Сборная" за загубата от България през 1997: До такава степен не са ни убивали

Бивш нападател на "Сборная" за загубата от България през 1997: До такава степен не са ни убивали

Бившият нападател на Русия Игор Коливанов се върна към световната квалификация срещу България на 10 септември 1997 година. Тогава "лъвовете" победиха с 1:0 пред препълнените трибуни на "Васил Левски" след легендарния гол на Трифон Иванов. С този успех се класирахме за Световното първенство във Франция. От щаба на "Сборная" пък и досега недоволстват от решенията на главния рефер Вацлав Крондъл, който според тях не им е дал четири стопроцентови дузпи. 

- Такъв мач не се забравя. Четири дузпи! Четири! Две срещу мен и две срещу Симутенков. Беше пълен безпорядък. Играехме красив футбол, но българите бяха толкова груби, че мачът бе пълен кошмар. Това бе последният двубой на Крондъл и той направи всичко възможно да не победим.

- Разбрахте ли го от самото начало? 

- Още от първите минути. В 15-ата не ни даде първата дузпа. 

- След мача опитахте ли да търсите обяснение от съдията? 

- Не. Всички бяха като убити от резултата. Мачове по принцип се губят, но българите бяха много груби във всички части на терена. Не само в наказателното поле. Те не играеха футбол, а просто се стараеха да изключат от играта нашите нападатели. А реферът не реагираше по никакъв начин. Съперникът явно знаеше, че нищо не може да му се случи. По-добре да изгледате отново мача. Чиста грубост. Щом влизахме в наказателното поле, веднага ни събаряха. 

- Моментите, в които вие падахте в наказателното поле, бяха ли чисти дузпи?

- И двете срещу мен бяха стопроцентови. Една през първото и една през второто полувреме. При това и втората беше още при резултат 0:0. Влязох в наказателното поле, овладях топката и ми скочиха с два крака. На Симутенков бяха двестапроцентови. Той беше готов да вкара на празна врата, замахна с крак и в този момент беше съборен. Никаква реакция от съдията. Такова беззаконие може би никога не съм виждал. До такава степен никога не са ни убивали", твърди Коливанов пред sports.ru. 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти