Джеки и Наско разказаха играта на Платини преди 35 г. - еврошампионът на колене в София (видео)

На 2 май 1985 година България постига една от най-големите си победи на футболния терен. Под ръководството на Иван Вуцов "лъвовете" удрят с 2:0 европейския шампион Франция, след което се ражда култовата фраза "В София петли не пеят".

Попаденията за ценния успех са дело на капитана Георги Димитров и Наско Сираков. И двамата бележат в мрежата на слисания вратар Жоел Батс след корнер. Джеки открива резултата в 11-ата минута, а Вълка прави 2:0 в 62-ата. Победата пред пълните трибуни на "Васил Левски" е изключително важна крачка за българския отбор по пътя към Световното първенство в Мексико през 1986 г.

Френските звезди, начело с Мишел Платини, пристигат в серия от 20 месеца без загуба. Няколко дни по-рано капитанът на "петлите" получава Ордена на почетния легион, но в София е обикновен фигурант. Той признава, че нашите са могли да победят и с повече и отличава играта на Джеки, Пламен Гетов и Пламен Николов - Джоджо.

България – Франция 2:0


1:0 Георги Димитров (11)
2:0 Наско Сираков (62)

България:
Михайлов, Николов, Арабов, Петров, Димитров, Здравков, Гетов (75 – Пашев), Сираков, Величков (56 – Желязков), Садъков, Младенов.

Франция:
Батс, Аяш, Спеш, Босис, Аморос, Туре, Тигана, Фернандес (69 – Тюсо), Стопира, Платини, Белон.
Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички