Де Лихт: Дойдох в Ювентус да се уча

Де Лихт: Дойдох в Ювентус да се уча

Защитникът на Ювентус Матайс де Лихт обяви, че избрал да се присъедини към торинци, защото иска да се учи и да се развива като играч. 20-годишният талант бе спряган за куп отбори, но в крайна сметка отиде в състава на "Старата госпожа".

"Важно е да познаваш себе си, своя манталитет, тогава никой не може да те спре. Започнах да осъзнавам, че понякога е важно да направиш крачка назад, да видиш нещата, които трябва да подобриш. Точно това се опитвам да направя. Искам да кажа, че психическата стабилност е изключително важна за всеки защитник", смята Де Лихт.

Макар само на 20 години, Де Лихт вече има възможност да играе рамо до рамо с Върджил ван Дайк в националния отбор на Нидерландия и с Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи в Юве.

"Страхотно е да играя с един от най-добрите футболисти в света. Вярвам, че сме добро дуо. В Ювентус пък играя с Бонучи и Киелини. Те са защитници с много опит и знаят за какво става дума Опитвам да се уча от всички", допълни младокът.


Любопитното е обаче, че Де Лихт всъщност в детските си години е играл като атакуващ халф, а едва от 15-годишен е преквалифициран в ролята на бранител.

"Играех в халфовата линия, бележех доста голове, правех асистенции, но в един момент ми казаха, че за кариерата ми ще е по-добре да се преквалифицирам в централен защитник. По време на тренировките си мислех, че не искам да бъда защитник, но сега започвам да осъзнавам, че годините ми като халф са ми помогнали много. Затова много се радвам, че нещата се развиха по този начин. След като се появи "тики-така" на Барселона, всички започнаха да градят играта си от защитата. За тази цел трябва да имаш бранители, които да могат добре да комбинират с останалите от отбора и да са добри с топка в крака. Затова техниката е изключително важна в моята роля", завърши нидерландецът.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички