Ново изследване сочи, че професионалните спортисти са особено податливи на COVID-19

Ново изследване сочи, че професионалните спортисти са особено податливи на COVID-19

Изследвания в Германия и Италия твърдят, че футболисти и другите професионални спортисти са изправени пред особен риск коронавирусната инфекция да зарази дробовете им, повдигайки големи въпроси относно опитите за рестартиране на професионалния футбол.

Изследването, произведено от италиански имунолози и белодробни специалисти, базирани в институти в Берлин, Рим и Верона, предполага, че поради усилените упражнения елитните атлети са по-склонни да вдишват вирусни частици и да ги насочват към долните части на белия дроб. COVID-19, заболяването, причиняващо коронавирус, може да причини увреждане на белите дробове и усложнения като пневмония и в тежки случаи - синдром на остър респираторен дистрес (ARDS).

В изследването се предполага, че спортистите, които са без симптоми на заболяването, биха могли да влошат състоянието си, като заразят дробовете си по време на усилено натоварване.

Футболът е спрял във всички големи първенства в Европа и все още не се подновява. УЕФА определи срок до 25 май за лигите, които да представят плановете си за рестартиране. Лигите, управляващите органи и клубове обаче заявиха, че ще се завърнат на терена само когато играта е безопасна и че ще вземат под внимание медицинските съвети.

В своя документ: "Първият, всеобхватен имунологичен модел на COVID-19", Паоло Матрикарди, Роберто Дал Негро и Роберто Нисини повдигат въпроси относно безопасността на играта, докато вирусът остава на свобода. "Моделът на дишане по време на натоварващо упражнение се променя драстично от огромно увеличаване на вентилацията (т.е. вдишвания и издишвания обем на въздуха) и по-специално на алвеоларната вентилация", заявяват авторите на изследването.

"Професионалните спортисти (са) особено изложени (много повече от хората от обикновено население) поради честото им практикуване на екстремни и продължителни упражнения", смятат специалистите.

Те заявяват, че "идеалните бели дробове" на спортистите, макар и полезни в нормални условия, значително благоприятстват дълбокото вдишване на инфекциозни причинители. Тежък остър респираторен синдром Коронавирус-2 (SARS-CoV-2) е името, дадено на новия коронавирус през 2019 година. COVID-19 е името, дадено на заболяването, свързано с вируса.

"Не случайно голяма част от професионалните футболисти се оплакаха от появата на треска, суха кашлица и неразположение (и задух в някои случаи) веднага след или няколко часа след последния им официален мач", отбелязват авторите на изследването.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти