Откривателят на Кристиано за първата тренировка и смелата прогноза

Откривателят на Кристиано за първата тренировка и смелата прогноза

Ласло Болони – първият треньор на Кристиано Роналдо в мъжкия футбол, разказа за първите си впечатление от бъдещия носител на “Златната топка“. През лятото на 2002 година румънската легенда даде път на нападателя в първия тим на Спортинг (Лисабон).

 „Още тогава казвах, че той ще задмине Луиш Фиго и Еузебио“, спомня си Болони в интервю за „Марка“.  

 Първата среща

„Бях гледал юношеския състав и извиках Кристиано в първия тим, защото той имаше добра физика, беше бърз и в същото време много техничен. – продължи Болони. – Не бях толкова изненадан тогава. Изненадата за мен дойде след първата му тренировка с мъжете. Тогава си казах, че той повече няма да се върне при по-малките. Роналдо вече беше един млад мъж. В съблекалнята се шегуваше, но на терена правеше изключителни неща. Показваше зрелост, която не беше привична за момче на 16-17 г.“

Позицията на терена

Наставникът променя и позицията на CR7. „Той дойде като №9, но аз реших да го поставя на дясното крило, защото беше млад и все още твърде слаб – около 60 кг. Щеше да му бъде много трудно срещу 100-килограмовите централни защитници. Със своята скорост и фантастичен дрибъл той щеше да е много по-ефективен по крилото. В началото беше трудно да го отуча да дриблира постоянно, защото той беше свикнал да прави основно това. Трябваше да му обясня, че е важно да премине през един бранител, може би – двама. Но петима вече е твърде много! Лека-полека, благодарение и на своята интелигентност, той намери верния път“, каза още Болони.

 Пророчеството

„Винаги съм вярвал в него и не съм изненадан докъде стигна. Още тогава не можех да предположа, че ще стане един от най-силните в историята на футбола, но помня как казах в едно интервю, че ще задмине Фиго и дори Еузебио. Тогава тези мои думи предизвикаха нещо като скандал, защото как така ще сравняваш двама Богове с някакво младо момче? Но той доказа, че съм бил прав.

„Войната“ с Меси

Кой е по-добрият? Няма как да съм обективен, защото Роналдо винаги ще си остане моето момче. Във всеки случай всички сме късметлии, че от 10-15 години насам имаме удоволствието да се наслаждаваме на играта на двамата. Йохан Кройф беше казал, че е важно да си на върха, но още по-важно е да се задържиш там.

Рууни: Кристиано е убиец, Меси те измъчва и след това убива
Рууни: Кристиано е убиец, Меси те измъчва и след това убива

Колко още ще се радваме на CR7?

Никой не може да каже. Той е футболист от най-висока класа, а и психиката му е като на гладиатор. Кристиано винаги иска нещо повече. Той е много трудолюбив, а и има привилегията да се радва на страхотна физика. Ако не се контузва, може да изкара още няколко сезона.

Още от Футбол свят

Виж всички