Геният Кройф днес щеше да навърши 73

Четири години без вселената "Йохан"
Четири години без вселената "Йохан"

Един от малкото, които промениха футбола из основи - Йохан Кройф, е роден на днешната дата преди 73 година. Великият Йохан си отиде от този свят преди четири години. Макар и далеч от земната реалност, той завинаги ще остане част от футбола с постиженията, идеите и харизмата си.

"Златното лале" е сред вестоносците на Тоталния футбол като играч, а като треньор пробръща представите за играта. Той е първият футболист, който печели "Златната топка" цели три пъти и показва превъзходството си пред останалите играчи по онова време. Ел Флако е многократен шампион в Холандия с Аякс (8 пъти), а през 1974 година носи радост и на изстрадалия тогава тим на Барселона. Кройф се качва с Аякс на европейския връх в три поредни години. С екипа на Холандия остава в подножието на световния връх, макар че цялата планета ахва от футбола на "лалетата".

Като треньор изгражда "Дрийм тийма" на Барселона, в който важна роля играе и българинът Христо Стоичков. Йохан издига Барса до европейския връх и качва клуба до ново стъпало в световния футбол. Той преизгражда и детско-юношеската академия на "лос кулес" и остава завети, които помагат на много футболисти и треньори да продължат пътя му.

Йохан е легенда, Йохан е вдъхновение, Йохан е футболът в може би най-чистия му и възвишен вид!

Още от Футбол свят

Виж всички