Ферари заплаши с напускане на Формула 1, ако новите бюджети бъдат намалени

Ферари заплаши с напускане на Формула 1, ако новите бюджети бъдат намалени

Отборът на Ферари ще обмисли дали да напусне Формула 1, ако бюджетите на отборите бъдат намалени още веднъж като мярка против кризата в спорта след разрасналата се по цял свят пандемия от COVID-19. Първите мерки бяха намаляване на бюджетите от 175 милиона долара на 145 милиона, но след като ситуацията с отменените девет старта и неяснотата дали няма да отпаднат още предизвикаха искане от някои от отборите дори за по-драстични мерки. В последната седмица започнаха коментари дори за нива от 100 милиона, които обаче според шефа на Скудерия Матиа Биното са напълно неизпълними за функционирането на топ отборите във Формула 1.

„Намаляване на бюджета до 145 милиона долара е драстично и вече ни поставя в много сложна позиция. Започнахме да работим по поставянето на отбора в подобна рамка, но няма да е лесно. Говори се за поредно намаляване до около нива от 100 милиона, които обаче реално са невъзможни за съществуването на топ отборите“, заяви Биното.

„Ако се стигне до подобни решения, ние трябва да обмислим дали да останем да се състезаваме във Формула 1. Стандартите, при които ние работим, не позволяват свиването до такава степен на бюджета и не кореспондират с ДНК-то на Ферари. Разбира се, няма да спрем да се състезаваме, защото има много други шампионати, в които можем да продължим историята си. Ние добре осъзнаваме през каква криза преминава целият свят в този момент с ужасната пандемия. Още повече виждаме с очите си какво се случва в собствената ни страна Италия. Въпреки това сега не е моментът да се действа прибързано и всички решения трябва да се обмислят много внимателно и да се коментират с всички отбори“, завърши италианецът.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти