Футболът в Германия на крачка от завръщане

Футболът в Германия на крачка от завръщане

Очаква се утре шефовете на германския футбол да обявят планове Бундеслигата да бъде подновена на 9 май през празни трибуни. Завръщането на мачовете по време на кризата от коронавируса обаче среща опозиция.

Правителството постепенно започна да отслабва мерките в страната, а подновяване на футболното първенство, което бе спряно на 13 март, ще се отрази позитивно на морала на Германия. Бундеслигата би станала първото голямо европейско първенство, в което отново се провеждат мачове. По този начин то ще стане център на внимание на целия спортен свят.

Големия събирания на хора са забранени в Германия до 31 август, но футболът може да започне отново без зрители. Страната има по-голям капацитет за тестване от другите европейски държави и играчите могат да бъдат проверявани редовно. Отборите тренират от три седмици, макар и на малки групи, спазвайки мерки за физическо дистанциране.

Германската футболна лига утре ще обсъди детайлите по евентуалното възобновяване на видеоконференция заеднос клубовете от Бундеслигата. Крайното разрешение може да бъде дадено от канцлера Ангела Меркер и местните управници на среща, която ще се проведе на 30 април.

Лигата отчаяно иска сезонът да бъде завършен до 30 юни, за да се подсигури следващото плащане за телевизионните права, което е на стойност около 300 милиона евро. Тези пари може да се окажат жизненоважни за някои от клубовете. В 13 отбора от 36 в първите две дивизии на Германия призната, че са на ръба.

Феновете са затворени по домовете си и на стадионите ще бъдат допускани само играчи, щабовете, стюарди, медии и рефери. Броят на хората ще бъде стриктно регулиран.

Въпреки това от някои организации на феновете разкритикуваха решението. Да се поднови сезонът по време на пандемия "би било подигравка с останалата част от обществото", заявиха от "Фазенен Дойчландс", от където обвиниха клубовете в алчност. Футболът "не може да действа в изолация от ситуацията в обществото. Ако играта продължи, ние сме аут", коментираха от групировката "Унзере Курве".

Дори някои футболисти изразиха съмнения. "Има по-важни неща от футбола в момента", заяви защитникът на Байерн Никлас Зюле.
Обявиха конкретна дата за рестарт на сезона в Бундеслигата
Обявиха конкретна дата за рестарт на сезона в Бундеслигата

Ще бъдат необходими около 20 000 теста на играчи и треньори, за да бъдат изиграни оставащите мачове. Германия има капацитет да тества по 550 000 на седмица, така че това е постижимо.

От германския федерален институт за контрол и превенция на инфекциозните болести "Роберт Кох" изразиха съмнения. "Не разбирам защо определени сектори от населението, независимо дали са спортисти, трябва да бъдат тествани рутинно. Ако един футболист има симптоми на коронавирус, да се изследва, но иначи не виждам смисъл", каза вицепрезидентът на Института Ларс Шааде.

От местната управа на германските региони обаче подкрепиха завръщането на футбола в страната и то изглежда все по-вероятно.

Още от Футбол свят

Виж всички