Това са новите мерки, с които Формула Е ще се справя с последствията от COVID-19

Това са новите мерки, с които Формула Е ще се справя с последствията от COVID-19

Организаторите на шампионата за електрически автомобили Формула Е обявиха, че въвеждането в експлоатация на новата, втора генерация болиди ще бъде забавено с един сезон, като решението е взето съвместно с всичко отбори и ФИА. По този начин разходите на отборите ще бъдат намалени, като с това се очаква те по-лесно да се справят с кризата, която се очаква след отминаването на пандемията от коронавирус.

Болидът Gen2 EVO трябваше да бъде въведен в употреба от началото на седмия сезон (2020–2021) в историята на шампионата и да се използва за два сезона, преди да бъде въведена и третата генерация. Сега обаче болидът ще се използва само в осмия сезон на шампионата, а третата генерация ще влезе в употреба по плана през 2022–2023.

Както бе и при първата генерация на Формула Е, промените щяха да са предимно козметични, като най-голямата промяна ще е в предното крило, което ще наказва пилотите при отчупване на детайли от него, което не се случва при сегашната конфигурация.

Освен отлагането на Gen2 EVO, разходите на отборите ще бъдат и допълнително намалени, тъй като всички производители на задвижващи системи ще имат ограничение от само една промяна, която ще трябва да бъде направена или преди началото на сезон седем (2021–2022) и да се използва за два сезона, или през сезон седем да се използва тази от сезон шест, а новата да бъде въведена за сезон осем.

Следвай ни:

Още от Моторни спортове

Виж всички