Английските отбори ще освобождават играчи, за да съкратят разходите

Английските отбори ще освобождават играчи, за да съкратят разходите

Клубове от Висшата английска футболна лига обмислят да освободят играчи, за да съкратят разходите си по време на кризата заради пандемията от коронавирус, съобщава "Мирър".

Ръководствата на поне четири отбора от елита възнамеряват да предприемат мярката, за да могат да си позволят да продължат да плащат възнагражденията на най-добрите си и скъпоплатени играчи.

Редица тимове вече освободиха или пуснаха в неплатен отпуск голяма част от служителите си, но това няма необходимия финансов ефект, тъй като на практика клубовете не генерират почти никакви средства от вече месец заради паузата в шампионата, а разходите за заплати представляват средно по около 75 процента от приходите на отборите.

На много места в Европа футболистите постигнаха споразумения за намаляване на заплатите, но на този етап в елита на Англия единствено играчите на Саутхямптън и Уест Хям се съгласиха да редуцират заплатите си с по 30 процента по време на принудителното прекъсване на сезона.

Притесненията, особено в по-малките клубове, са, че ако кризата е по-продължителна, те ще бъдат принудени да продадат някои от звездите си на значително занижени цени, за да оцелеят финансово. На този етап очакванията са сезонът във Висшата лига да бъде подновен най-рано през юни.

Още от Футбол свят

Виж всички