Наш талант в Асколи: Имам много хубави спомени от Лудогорец

Наш талант в Асколи: Имам много хубави спомени от Лудогорец

Стефан Статев премина в италианския втородивизионен тим Асколи през лятото на 2019 година. Роденият през 2003 година нападател разкри пред BgDerby подробности около живота си в Италия, разликата между италианския и българския футбол, прекараното време в Лудогорец и спомен от първородния му клуб – Спартак (Варна).

 - Как минават дните ти във време на коронавирус, намираш ли начин да тренираш и изобщо как ти се отразява цялата ситуация с извънредното положение?

 - Дните ми минават предимно в тренировки, гледам колкото мога да поддържам тялото си в оптимална форма. Ситуацията с вируса се отразява на всички ни много лошо, понеже ни отнема от нормалния начин на живот, но и ни учи на много нови неща и уроци.

 - В началото на пандемията ти беше именно в Италия, която е една от най-засегнатите страни от Covid-19. Как изглеждаше Италия тогава и чуваш ли се с твоите приятели там, какво ти разказват за случващото се?

 - Когато все още бях в Италия, мисля че нямаше Covid-19 в сегашния му вид, а всичко си беше нормално, тогава вирусът не беше стигнал до Италия. Италия си изглеждаше нормална, всички си бяха навън - нормален живот си живееха всички хора. Да, чувам се с директора на отбора, вчера дори ми звънна да ме пита как съм и дали тренирам, но не ги разпитвам за коронавируса, защото ситуацията е тежка.

 - Всъщност, повиквателната за Националния отбор бе това, което те върна в България по-рано. Повиквателна, която бе доста важна за теб, как прие това, че си част от България U17 и как премина лагерът?

 - Зарадвах се много, когато разбрах, че съм извикан за България U17. Понеже в Италия не играех близо 3 месеца и нямах толкова добра форма, но исках да дам всичко от себе си. Колкото и да бях

изморен

, масажистът ми правеше редовно масажи, имаше ледени вани и всичко беше наред. Чувството да си отново в националния на България беше страхотно. Лагерът премина много добре, защото си извлякохме много поуки и уроци, които за в бъдеще ще са от полза.

 - Ти си част от школата на италианския тим от Серия "Б" Асколи. Как се случи преминаването ти през лятото на 2019 година и свикна ли вече с обстановката?

 - Преминаването ми беше внезапно, да не кажа неочаквано. Един ден се обадиха на моя агент и му казаха, че искат да подпишат с мен и да ме вземат при тях. Така преминах в Асколи, след много препятствия, нерви и тренировки се преборих и всичко започна да ми се нарежда. Вече напълно свикнах с обстановката и всичко е наред.

 - Каква е основната разлика между италианския и българския футбол през твоите очи? На какво наблягате в тренировъчния процес?

 - Разликата е в темпото и мисленето, а и в тактиката също така. Нашият треньор при U19 набляга повече на нападение, но също така и на изключително много тактика.

 - Как е устроен животът ти в Италия, къде живееш, къде учиш и затруднява ли те италианският език?

 - В началото много ми беше трудно, изключително трудно. Живея в общежитие с други юноши. Първоначално много ме затрудняваше италианският език, но след време го научих. Уча в местно училище със специалност готварство. Щастлив съм в Италия.

 - Преди преминаването ти в Италия бе част от школата на Лудогорец, където спечели Купата и дори отбеляза победния гол във финалния мач. Какви са спомените ти от престоя в Разград и този момент ли бе най-паметният за теб?

 - Имам много хубави спомени от Лудогорец. Помня миналото

лято

, когато бяхме част от турнира „Христо Бонев“, който го спечелихме. Играхме срещу много добри отбори, но накрая ние бяхме късметлиите да вземем турнира -  тогава станах и голмайстор на турнира. Иначе за финала за купата – да, това беше най-паметният гол за мен до сега. Да играеш пред цялото ти семейство и да вкараш гол, с който да решиш мача - това беше един от най-паметните ми моменти.

 - Как реагираха в Лудогорец на преминаването ти в Италия, тъй като ти до последно бе част от разградчани, дори изкара подготовителния лагер в Банско?

 - Лудогорец се опитаха да ме задържат до последно, понеже не беше наистина добро време за заминаване. Първенството започваше точно след 1-2 седмици и не беше много хубаво за тях това, че аз заминавах за Италия. Не го очакваха, а и самият аз не го очаквах.

 - Ти си родом от Варна, следиш ли какво се случва с първородния ти клуб Спартак?

 - Не следя много Спартак, въпреки че имам близки приятели от там. Спомням си, когато бях част от Спартак, за един турнир, който беше преди много време. Тогава беше най-добрият ни турнир, завършихме на втора позиция. Излязохме от групите с две победи и едно равенство, както и стигнахме до финал, но тогава го загубихме. Взех и приз за голмайстор на турнира.

 - Каква ти е любимата позиция на терена и на какъв пост играеш в Асколи?

 - В Лудогорец се явявах като десен външен и нападател, а в Италия съм ляв външен нападател и зад нападателя. Най-добре на терена се чувствам като ляво крило.

 - Със сигурност неизвестността след COVID-19 в момента е нещото, което най-много те тревожи. Какво ти казват от Асколи, очаква ли се скоро да се завърнеш в Италия?

 - Относно завръщането ми в Италия - все още няма решение. Засега не са ми казвали нищо, не очаквам да се върна скоро. Понеже в България е извънредното положение до 13 май, сега съм се съсредоточил върху тренировките.

 - Какви са твоите мечти и амбиции във футбола?

 - В момента съм амбициран да се доказвам. Всеки един от родните ни футболисти има шанс да пробие в Европа, защото имаме много талантливи момчета в България. Нищо не е сигурно за моето бъдеще на 100-процента, аз тренирам и съм се съсредоточил в това да давам всичко от себе си на терена.

Още от Българи зад граница

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти