"Пътят на Скитника" - четиво във време на изолация

"Пътят на Скитника" - четиво във време на изолация

В дните на изолация едно от положителните неща е, че можем да отделим време за четене. За вас феновете на спорта, легендата във вдигането на тежести и Олимпийски шампион от Москва 1980 - Асен Златев, написа биографична книга, която бе представена в края на миналата година.

Асен Златев е олимпийски шампион от Игрите в Москва 1980 и през последващото десетилиетие остава сред водещите спортисти в света, като е капитан на националиня отбор в продължение на 8 години. Печели златото на три световни първенства, петкратен европейски шампион с общо 20 световни и 6 олимпийски рекорда. Подготвя се и е бил готов за медал за четири олимпийски игри, но за съжаление по различни причини участва само на тези в Москва. Все още обаче държи (34 години) световния рекорд на изтласкване в категорията си - 225 кг от 1986 година на световното в София. Причината за успехите, дисциплината и волята, които се възпитават по време на тренировките и състезанията, са описани в процес на развитие леко и достъпно.

Първата на част на "Пътят на Скитника" се състои от 400 страници, които обхващат живота на една от легендите в един от най-успешните ни спортове от неговата поява на този свят до световното първенство в Любляна през 1982 г. Асен Златев се отпуска в един дълъг разказ за тежките моменти и за хубавите приключения по пътя към върха в спорта. Той дори ни връща и към появата на родния му Царимир, за българското село, за житието и битието на обикновения човек в едни много трудни години. Книгата е автобиографична, писана под форма на роман лично от автора, участник в събитията. Написана от него, не диктувана и разказвана, нито дописвана от друг. Без съавтор и съавторство. Очаква се през 2020 година да излезе и втората част.

Няма как да не се е намерило и място за майката на знаменития щангист споделяйки нейните вълнения и тревоги. Специално внимание е отделено и на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев - двама от треньорите във вдигането на тежести издигнали нашите състезатели до върховете и признати в цял свят. Големият шампион се отнася с благодарност и уважение и към други български специалисти, не само във вдигането на тежести.

Естествено основна позиция заемат и разказите за Олимпийските игри и Олимпийското село в Москва, Европейското в Белград от същата година и за финал Световното в Любляна. Има интересни истории свързани с легендарни български спортисти и не само.

"Пътят на Скитнита" е четиво, което няма как да не те докосне, и да не накара читателя да си спомня с умиление за славните дни на българския спорт.

Книгата може да бъде закупена от книжарница "Хеликон" , както и онлайн и е с цена от 20лв .

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти