Голмайсторът на Лудогорец с важно разкритие за бъдещето си

Голмайсторът на Лудогорец с важно разкритие за бъдещето си

Голмайсторът на Лудогорец Клаудиу Кешеру призна, че има разбирателство с клуба за нов договор. Румънецът заяви, че неговото основно желание е да остане в Разград.

Клаудиу, как ти се отразява карантината заради пандемията от коронавирус?

- Много е трудно. За активните хора като нас направо е невъзможно да си направим програма, тъй като не знаем кога ще свърши тази необичайна обстановка.

Минавало ли ти е някога през ума, че целият спорт в света ще спре?

Румънци пращат Кешерю в Катар
Румънци пращат Кешерю в Катар

- Не, дори не съм си го помислял. Аз играя футбол професионално от 2002 година. Направих си сметка, че оттогава никога не съм имал толкова голяма ваканция. Може би през сезон 2006/07 съм почивал 5 седмици. Това обаче е нищо в сравнение със сегашната криза. Освен това винаги съм имал възможност да се видя с приятел, да поговорим. Сега си стоя вкъщи. Ужасно е. Дано това свърши.

Успяваш ли да тренираш пълноценно в тази ситуация?

- Правя много големи усилия. Тренирам редовно и спазвам всички мерки за ограничения на държавата и програмата на клуба. Не мога да си позволя да се отпусна или да кача някой и друг килограм. Направя ли го, ще загубя 90% от потенциала ми и после ще ми е много трудно. Затова редувам различни упражнения - за сила, аеробни. Правя дори повече неща и се занимавам по-усилено, отколкото ако ситуацията е нормална. Не си поставям граници. Искам като подновим тренировки, да бъде в отлична форма в рамките на 3-4 дни.

Има ли предимство този живот?

- Единственото е, че имам повече време за семейството и за децата ми. Имам две малки деца - на 3 години и на 6 месеца, с които си играя. Въпреки това футболът ми липсва, тъй като това е моят живот. Преди, когато имахме почивен ден, отново съм си мислил какво мога да подобря в играта, какво мога да направя, за да вдигна нивото си. Сега понякога се ограничавам да играя твърде много с децата, за да не се изморявам и да съм свеж за индивидуалните тренировки.

Правите ли си планове кога могат да започнат тренировките?

- Това не зависи от нас. От нас се иска да се поддържаме в добро състояние. Дано в края на май да се облекчат ограниченията. Аз работя така, че бързо да вляза в ритъм. Ние вече почиваме близо 5 седмици, а ни чакат още приблизително 5 седмици. По средата на пътя сме.

Би ли споделил каква е ситуацията в Румъния?

- В Румъния е по-тежко, отколкото е тук. Хората могат да излизат от домовете си само със специални декларации. Това бе и една от причините да предпочета да остана в България и да не се връщам в родината си. Там трябва да се изолирам, а след това и тук трябва да изкарам карантина.

Имаш ли роднини или близки, които са засегнати от вируса?

- Не, за щастие всички се пазят и засега нямат проблеми. Но майка ми и двама близки приятели са се изолирали напълно.

Какво а положението с другите румънци в отбора - Козмин Моци и Драгош Григоре?

- Не съм ги чувал в последните 4 дни и не знам къде са. От момента, в който продължиха извънредното положение и ни дадоха право на избор, не съм говорил с тях.

Как запълваш свободното си време? Филми, сериали, книги?

- В момента чета за треньорски курсове, за лиценз Б. Това съм го решил вече от година или две и използвам да напредна. Засега само чета, не съм залисал курсове, но и това ще стане скоро.

Тук ли ще караш треньорски курсове или в Румъния?

Кешерю: Искам да продължаваме така, защото работата ни е качествена
Кешерю: Искам да продължаваме така, защото работата ни е качествена

- Ще го направя в Румъния. Първо, защото нивото ми на български все още не е толкова добро, колкото ми се иска, а и има определени квоти и не искам да взема мястото на някой българин. Смятам, че така е коректно. Но ще остана във футбола и бих станал треньор, защото това е моята страст.

Как приехте в Лудогорец факта, че собственикът на клуба Кирил Домусчиев бе сред първите, заразени с коронавирус?

- През цялото време бяхме мислено с него, но знаем, че той е силен човек и голям боец и бързо ще се справи, както стана. Съчувствах на семейството му, за което това е била трудна ситуация.

Преди време бе казал, че голямата цел пред Лудогорец е да спечели 10 поредни титли. Приближавате ли се до осъществяването й?

- Каквото и да стане, първенството ще бъде завършено. Мога да кажа, че сме много близо до деветата титла. Имаме 9 точки аванс, а и мач по-малко. Сезонът ни до този момент бе забележителен. Откъснахме се в първенството, класирахме се за елиминациите в Лига Европа. Въпреки смените на треньорския пост курсът ни е ясен и вървим само напред.

Договорът ти изтича в края на сезона, мислиш ли за подновяването му?

- В общи линии съм се разбрал с Лудогорец да остана тук. Постигнахме съгласие за нов договор, а и аз се чувствам добре в България, харесва ми да съм част от този голям отбор. Възможно е след кризата някои неща да са се променили - клубът да наложи финансови рестрикции. Ако това се случи, напълно ще разбера ръководството. Решението може и да бъде променено. Но повтарям, че желанието ми е да остана.

Заговори се за интерес към теб от страна на картарския Ал Раян. Знаеш ли нещо по въпроса?

- Знам, че като се заговори за интерес към мен, от Лудогорец казват, че няма да ме пуснат и ще ме чакат на изхода на града, за да не си тръгна. Шегувам се. Със сигурност първата ми опция е да остана в Лудогорец.

Кой ти е любимият мач с фланелката на Лудогорец засега?

- Много са. Трудно ми е да отсека. Но винаги давам предимство на европейските мачове. Ако трябва да избирам все пак, ще посоча два. Първият е с Арсенал в Шампионската лига. Тогава вкарах първия си гол в Лигата. Другият мач е победата тази година над ЦСКА (Москва). Като посочвам тези мачове, не се спирам само на ефикасността. За мен винаги е важно комплексното представяне - тактическият и техническият аспект, интензитетът.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти