Нова жертва на коронавируса у нас. 30 са новите заразени

Към днешния ден 30 са новите случаите на коронавирус у нас. От тях са приети 13 в болница. Общият брой на заразените са 611.  В София новите случаи са 18. Увеличението от вчера е с 5,2%.  Това заяви на редовния си брифинг генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния щаб за борба с коронавируса.

Новият медицински случай е 62-годишна лекарка - без данни за контакт с болни. Излекувани са 48 души - 6 нови. 31 мъже и 17 жени са излекувани. "Трима мъже от ВМА, трима от Пазарджик, сред тях една медицинска сестра от Пещера са излекуваните. Може да отбележим, че сред тях е жена на 70 години от Пазарджик", разкри шефът на Щаба за борба с коронавируса.

Един починал за деня - мъж на 72 от Шумен. Той е имал придружаващи болести. Мъжът е постъпил с пневмония, при изследване е имало карцином на белия дроб. Установен е с коронавирус, излекуван е, не е изписан, но е починал. "Не можем да не го добавим към починалите от COVID-19, тъй като с карцинома може и да живее", разкри ген. Мутафчийски.

Общо починалите в страната са 24 души. 233 са постъпили в болница, 146 са в София. Най-младият заразен е на 1 година, най-възрастния - 90-годишен.

"Завърши проучването на полицейските случаи - 1016 проби са направени. Средната им възраст е 37 години. 1007 са с отрицателен резултат, 2 души са с пресни антитела от инфекцията и 7 са положителни - те са имали среща с вируса, без симптоми и вече имат антитела. Един човек се оказва, че има симптоми, но е с отрицателен тест. Това значи, че поне в София няма силна циркулация на вируса. Не можем да разчитаме на масов имунитет. Ако запазим мерките, ще овладеем епидемията", коментира националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

1100 военни също са изследвани, следват тестове на моряци от кораб, разкри ген. Мутафчийски. Засега се оказва, че решението на властите е правилно - бързите тестове са скъпи и безсмислени.

"Не знаем до каква степен върши работа имунитета. На световен план не се говори за натрупване на имунитет, а на удържане на епидемията до намиране на лечение", коментира шефът на Националния щаб за борба с коронавируса.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти