30 години от номер 4 на Стоичков

30 години от номер 4 на Стоичков

Днес се навършват точно 30 години от Вечното дерби, в което Христо Стоичков излиза с номер 4 на гърба. Причината: четирите гола на нападателя във вратата на Левски, реализирани в мача предната есен. На 7 април 1990 г. бъдещата легенда на Барселона оставя своя любим номер 8 и взима фланелката на левия бек Стефан Бачев. Пред репортера на Българската телевизия Камата се майтапи, че домакинът на ЦСКА е объркал фланелките. 

Двубоят се играе пред 30 000 зрители и завършва 2:2. В герой за "червените" с два гола се превръща 23-годишният нападател Петър Витанов - Патрик, който трябва да замести заминалия вече за Валенсия Любослав Пенев. Няма го и Емил Костадинов, на чието място играе бързакът от Димитровград Дончо Донев, който след време става любимец на "синята" агитка. Номер 4 на Стоичков пък остава завинаги във футболния фолклор на България, а находчив фен дори изкарва на пазара реплики на фланелката с номер 4 около 50-годишнината на голмайстора на Мондиал'94.

В своята биографична книга "Историята" носителят на "Златната топка" на "Франс Футбол" определя шегата си от 1990 г. като "хлапашка работа". Христо разказва още: "Чувствах морето до колене, направо си мислех, че каквото хвърчи, се яде. Нормални неща за човек, попаднал под прожекторите още в началото на своите двайсет години". Той добавя, че отборът на Димитър Пенев е спрял да играе при резултат 5:0 срещу "сините" през 1989 г.

Вече 30 години хлапашката шега на Камата продължава да бъде аплодирана от едни и да дразни други.

Още от БГ Футбол

Виж всички