UЅ министерството на правосъдието: Шеф на ФИФА взел $ 5 млн., за да глаcyва за Рycия

UЅ министерството на правосъдието: Шеф на ФИФА взел $ 5 млн., за да глаcyва за Рycия

Федералната прокуратура на щата Ню Йорк потвърди, че лица, които са били членове на Световната футболна централа (ФИФА), са получавали подкуп в замяна на гласове за домакинството на Световното първенство в Русия 2018 и Катар 2022. Това се посочва в обвинителния акт, публикуван на сайта на прокуратурата.

Документът на 69 страници включва обвиненията срещу повече от 30 лица за различни финансови измами, подкуп, пране на пари и други престъпления. Сред тях са бивши и настоящи служители на частни компании, служители на ФИФА и няколко футболни конфедерации. Имената и позициите на някои от тези лица не бяха разкрити.

Сред обвиняемите са бившите членове на Изпълкома на ФИФА Рикардо Тейшейра, Николас Леос, Джак Уорнър и Рафаел Салгеро. В документа се твърди, че подкупите са били предлагани или дадени на няколко членове на Изпълкома в замяна на техните гласове. На подсъдимите Тейшейра, Леос и съучастник (името на този човек не се разкрива) са били предложени и платени подкупи в замяна на гласове за провеждането на Световното първенство през 2022 година в Катар. Освен това на подсъдимия Уорнър е бил обещан подкуп и е платена сумата от 5 милиона долара, а на Салгеро е обещан подкуп от 1 милион долара в замяна на гласове в подкрепа на домакинството на Русия за Мондиал 2018.

Според прокурорите в Ню Йорк, Уорнър, който е гражданин на Тринидад и Тобаго, е получил общо 5 милиона долара между ноември 2010 и април 2011 година. Твърди се, че в сметките, от които парите са преведени на Уорнър, също са превеждани суми от "компании, базирани в САЩ, който са работили за домакинството на Русия на Световното първенство по футбол през 2018 година". Имената на фирмите не се разкриват.

Уорнър е бивш президент на Конфедерацията по футбол за Северна, Централна Америка и Карибите (КОНКАКАФ) и вицепрезидент на ФИФА. Рикардо Тейшейра беше президент на Бразилската футболна конфедерация. Бившият президент на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) Николас Леос почина през 2019 година.

Обвинителният акт е внесен като част от делото, което продължава във федералния съд на Ню Йорк от май 2015 година.

Още от Футбол свят

Виж всички