ЧРД на Ваня Гешева!

ЧРД на Ваня Гешева!
Олимпийската шампионка на едноместен каяк от Сеул 88 Ваня Гешева днес празнува рожден ден.

Ваня Гешева е родена на 6 април 1960 година в Брестовица и е член на Изпълкома на БОК

Председателят на клуба по кану-каяк в Левски е единственият български спортист носител на пълен комплект медали от една Олимпиада (Сеул 1988) - злато на едноместен каяк, сребро на двойка каяк с Диана Палийска и бронз на четворка каяк с Диана Палийска, Борислава Иванова и Огняна Душева.

Ваня Гешева сребърна медалистка на едноместен каяк от Олимпийските игри в Москва през 1980 година, освен това печели сребърен медал от Световното първенство в Тампере (1983). Световен шампион от Монреал през 1986 г.
Печели сребърен медал от Световното първенство в Тампере (1983). Световен шампион от Монреал през 1986 г.
Любопитното:

Интересното е, че преди триумфа в Сеул Ваня Гешева сънува титлата си. Церемонията по награждаването също. Случвало й се и две години по-рано, когато в Монреал носи първото злато за женския ни каяк от световно първенство. Разказала съня си на личния й треньор, но той взел думите й на шега.

Други странно съвпадение е, когато на тренировката преди шампионската гонка намира край гребния канал златна монета.
View this post on Instagram

Честит рожден ден на Ваня Гешева! Първият и единствен български спортист, извоювал пълен комплект медали от едни @olympics – златен медал на К1-500 м, сребърен медал на К2-500 м и бронзов медал на К4-500 м през 1988 г. в Сеул, Южна Корея, навърши 59 години. Гешева носи и първия медал от олимпиада за България в кану-каяка – сребро, от Москва, Русия, през 1980 г. в единичния каяк. @bgolympic #seul88 #olympics #olimpicgames #summerolympics #bulgaria #legend #sprintcanoer

A post shared by Sportal.bg (@sportalbg) on Apr 6, 2020 at 1:39am PDT


Като още една добра поличба Гешева смята и сватбата със съотборника й Боби Цветков, която е на 6 март.

За олимпийското злато Ваня получава най-луксозното возило у нас по времето на социализма - "Волга".

След края на кариерата си работи в Центъра по бойна подготовка и спорт в министерството на вътрешните работи. Подготвя тестовете за покриване на физически нормативи.

Преди това – в края на 70-те години на миналия век, в продължение на 5-6 години е инспектор в Детска педагогическа стая към столичното Първо районно управление.

Председател е на Спортен клуб по кану-каяк "Левски". Член на Управителния съвет на Българската федерация по кану-каяк и на Спортен клуб по кану-каяк "Левски". Председател на Българската асоциация на спортистите олимпийци и член на Изпълнителното бюро на БОК.

Преди да влезе в лодката, Ваня Гешева тренира лека атлетика.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти