От Раул щяло да стане превъзходен маратонец, а от Роберто Карлош и Роналдо - невероятни спринтьори

От Раул щяло да стане превъзходен маратонец, а от Роберто Карлош и Роналдо - невероятни спринтьори

"Лос галактикос" са разполагали не само с огромни футболни заложби, но и с чудесен лекоатлетически потенциал. Така твърди техният кондиционен треньор в Реал Мадрид Хосе Луис Сан Мартин.

"Раул щеше да бъде превъзходен маратонец. Малко преди да се оттегли той пробяга маратон за по-малко от 3:30 часа. Със специални тренировки щеше да е способен да бъде маратонец с време около 2:15 часа. Имаше много високо ниво на издръжливост, колкото е голям капацитетът му на саможертва и страдание. Той е много постоянен. Има всички необходими характеристики, нужни за един елитен маратонец, включително и много нисък индекс на телесната маса, който в активност беше 9%. В един мач от Шампионската лига той избяга 14 километра.

Помня, че след една тренировка казах на Роберто Карлош, че на 100 метра би записал над 11 секунди. Той ме погледна и ми отвърна: "Професоре, още сега ще проверим това". Рекох му, че тъкмо е направил тренировка и затова моментът не е подходящ, но вече нямаше връщане назад. "Вземи хронометъра и го правим", настоя той. Постигна 10,8 секунди. Това беше брутално време. Роберто имаше голямо ускорение, поддържаше набраната скорост и беше способен да го прави до края на мача. Това показва, че щеше да е невероятен спринтьор. Никога не съм виждал такава мускулна маса на един футболист като тази в краката на Карлош. Те бяха като от друга планета. Все едно бяха краката на културист.

Роналдо щеше да е фантастичен спринтьор на 60 метра на закрито с характеристики, много подобни на тези на Бен Джонсън. На 60 метра можеше перфектно да запише между 6,8 и 7,8 секунди. Скоростта му беше много голяма, но бързо се измаряше. Той беше доста експлозивен. Затова го подлагах на много аеробика, за да увеличи своята издръжливост. Имаше високо качество на мускулите. В момента няма футболист с мощта и скоростта на Роналдо", разказа пред "Марка" Сан Мартин, според когото перфектната дисциплина за Дейвид Бекъм е била 800 метра, а за Зинедин Зидан и Луиш Фиго - лекоатлетически крос.

Още от Футбол свят

Виж всички