Проектът на БФС за детските турнири по футбол се измества за късното лято

Проектът на БФС за детските турнири по футбол се измества за късното лято

Идеята на БФС да стартира мащабна програма за детски футбол под формата на турнири за момента се отлага заради извънредното положение в България и борбата с коронавируса, но това не означава, че няма да се проведе.

БФС остава на позицията, че увеличаването на масовостта във футбола е най-бързия и пряк път към вдигане на цялостното ниво и създаване на по-добри възможности за подбор на таланти. Първоначалната Българският футболен съюз да организира мащабни детски турнири тази пролет и по-конкретно между 3 април и 25 май. Трябваше да участват отбори от почти всички области на страната, а турнирите да включат над 300 отбора от 4 зонални и 24 областни съвета на БФС. Турнирите трябваше да бъдат за деца, родени през 2007 година.

Сега идеята на БФС е да измести тези турнири за късното лято, точно преди началото на новата учебна година. Така децата при всички случаи ще бъдат по родните си места и отборите ще бъдат добре селектирани.
Предварителната идея беше да бъдат включени малките клубове и школи - клубовете, които не са част от професионалния футбол в България (Първа и Втора професионална лига).

Другата цел на БФС е да увеличи бройката на турнирите, а оттам и на отборите. Така например в Пиринския край ако се проведе един турнир с 10 отбора, то сериозна бройка деца ще останат извън програмата. Възможно е да се направят два - един в Благоевград и един в Гоце Делчев, където също има достатъчно отбори, които развиват детско-юношески футбол. За да се случи това обаче, БФС ще потърси подкрепата на спомоществователи.

Първата идея беше общият брой турнири да е 30. Но е възможно да се увеличат до 40.

Българският футболен съюз се ангажира с пълното логистично обезпечаване на програмата. За провеждането на всеки турнир ще бъдат подсигурени терени и съдии, а всяко дете ще получи напълно безплатно състезателен екип. На отборите ще бъдат осигурени и специални футболни топки.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти