Кабакчиев: Предстои ми нова битка и трябва да бъда още по-добър

Кабакчиев: Предстои ми нова битка и трябва да бъда още по-добър

Световният шампион в суперендурото Теодор Кабакчиев си постави за цел да бъде още по-добър през следващия сезон, в който ще кара в елитния клас "Престиж". Той заяви в интервю за БТА, че титлата в клас "Джуниър" му предлага битка на по-високо ниво и е длъжен да надгражда. Българинът спечели трофея предсрочно, след като Международната федерация по мотоциклетизъм (ФИМ) отмени последния кръг за сезона заради пандемията от коронавирус.  

"Всичко се случи много бързо, реално три или четири дни преди да караме в самия последен кръг. Подготвяхме се и знаехме, че той може да бъде отложен, но не си и мислехме за прекратяване на сезона. Сутринта (на 17 март) обаче спортният министър в Полша каза, че спират всички спортни мероприятия, а следобед и от ФИМ обявиха имената на световните шампиони", каза той за БТА. 

Кабакчиев оглави класирането в предпоследния кръг в Будапеща, когато постигна нещо почти немислимо в суперендурото - тройна победа. По регламент той стартира от последно място във втория от общо три манша. 

"Да, наистина е много трудно, когато стартираш последен. Аз обаче бях подготвен - анализирал съм карането на всеки мой съперник и знаех откъде ще влязат всички в първия завой. Избрах най-грешната по принцип линия, но тя бе напълно свободна и това ми помогна. Изпреварих повечето от тях още на старта, а останалите - в следващите няколко обиколки. Така излязох рано на първо място и можех да довърша състезанието необезпокояван", продължи Кабакчиев. 

"Имахме опасения, че последният кръг може да не се проведе или да бъде без публика. Аз исках да караме, но за местната федерация не беше изгодно чисто финансово. Разбира се, надявах се да има старт и той да бъде с публика, защото българските фенове ми помогнаха изключително много в предните състезания от шампионата. 

"Така се стигна и до прекратяването на сезона, а това се случи в деня след рождения ми ден. Благодаря на всички, които ми запалиха телефона и в двата дни, въпреки че на някои от тях не успях да отговоря навреме. Иначе аз бях в семейна обстановка, когато излезе решението на ФИМ и всички бяхме много доволни". 

Кабакчиев спечели титлата с мотор на КТМ, но не заводски и заради това той все още не е сигурен какво крие бъдещето за него. През следващия сезон българинът ще кара в клас "Престиж", тъй като регламентът не позволява на шампионите в "Джуниър" да защитават титлата си. Освен това, той ще навърши и максималната позволена възраст за категорията. 

"Все още не мисля активно за догодина, защото ситуацията не го позволява. Новият сезон със сигурност ще бъде труден, защото смяната на класа е и нова битка. Аз винаги си поставям за цел да бъда по-добър. Трябва да има върху какво да се надгражда. Просто ще ми бъде нужно малко време, за да се адаптирам със смяната", каза още той. 

Българският световен шампион добави, че прекарва карантината в родния град Габрово. 

"Старая се да пазя изолация и ограничавам до минимум социалните контакти. След като се прибрах от Испания (където тренира) бях под 14-дневна карантина и стоях затворен денонощно. Първите дни ми беше много трудно дори да заспивам нощем. За всеки не е лесно, а в това число влизат и спортистите. Тренирам колкото мога на двора и в гаража, купих си боксова круша и се старая да бъда във форма, докато премине извънредното положение", завърши той. 

Още от Моторни спортове

Виж всички