Гледай на живо

"Контра": Ощети ли съдията Барселона в Ел Класико

Два смъртни случая заради коронавируса, заразените у нас вече са 477

За денонощието има 28 установени лица с положителни проби. От тях приети за болнично лечение са приети 8. Констатираните заразени в страната са 477. Това обяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг.

В София са 21 случаите. В Пловдив сa 2, в Смолян - 2, в Бургас - 1, в Кърджали - 1, във Велико Търново - 1. От медицинския персонал заразени вече са 21 човека.

Излекуваните са вече 30. Има нови пет здрави. Трима са от  ВМА, един от Пещера, един от Пловдив, общо 20 мъже и 10 жени.

Мъж на 81 години в Стара Загора е починал. Той е приет за лечение преди 7 дни. По време на брифинга щабът получи съобщение, че мъж на 58 години от "Пирогов" също е починал.

Така общо починалите стават 12.

От народните представители има три потвърдени случая на заразени с COVID-19. Припомняме ви, че депутатите бяха изследвани заради положителната проба на д-р Хасан Адемов от ДПС. След тестовете стана ясно, че заразени с коронавирус са и председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова.

Съпругата на д-р Хасан Адемов също е с положителна проба за коронавирус. Сега предстои да се тестват и близките на другите двама заразени народни представители.

На редовния брифинг стана ясно, че снощи в "Пирогов"  е приет арестант с признаци на коронавирус и дете на 4 г. То е преведено от Велико Търново с двустранна бронхопневмония и излив в белите дробове.

Относно какви медикаменти може да се приемат, ген. Мутафчийски съобщи, че  по три пъти на ден е възможен прием на парацетамол, 1000 мг.

Доц. Георги Попов, директор на катедрата "Инфекциозни болести" на ВМА, обясни, че прави впечатление, заболяването засяга хора с добър социален статус, повече от добър. Той допълни, че не сестри, а лекари наблюдават ежеминутно болните в болниците.

32-86 г. е диапазонът на заразените. Жените са 40 на сто, мъжете - 60. Скритият период е от 2 до 9 дни. Основните клинични прояви са повишение на температурата, но не бурно, за часове, а бавно.

Сухата кашлица също е дълъг симптом. Запушва се носът, но това се преодолява бързо. Прави впечатление главоболието. При хора над 50 години задължително се отчитат хипертонични реакции, кръвното се повишава на 180 на 100, но това се овладява бързо. Задухът е доста силен симптом. При 3 на сто от болните има загуба на мирис и вкус. Диарии също има, а един болен имаше обривен синдром. След това се появява пневмония, наблюдава се много тежки рентгенови прояви. Тук се лекува с антибиотици, а при възрастната жена  във ВМА (във ВМА е настанена най - възрастната болна - баба Вера, на 86 години) се добавиха и кортикостероиди, в малки дози и за кратко, обяви доц. Георги Попов.

Според доц. Попов като се видят ниски левкоцити, може да се каже, че пациентът е с коронавирус.

Лечението, освен с антибиотици, става и със съвременните производни на хлороквин, прилага се калетра при някои болни.

„Подобно на модела на другите вирусни заболявания, не се очаква хронифициране и усложнения в живота по-нататък. Няма установени допълнителни усложнения, но беше съобщено за увреждане на нервната система и бъбречна недостатъчност“, обясни още доц. Попов.

Снимка на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски: БТАnovini.bg
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти