Страх сред играчите в едно от малкото активни първенства

Страх сред играчите в едно от малкото активни първенства

Играчите се страхуват да играят, но продължават да го правят в едно от малкото останали първенства по света, в което футболът не е спрян. Това се случва в Никарагуа. Тази нощ ще се проведе поредния кръг на местното първенство.

Футболистите на Дирианген, най-старият клуб в страната, ще излязат на терена с маски на лицата преди първия съдийски сигнал, пише "Гардиън". Те са трети в класирането и се изправят срещу четвъртия Валтер Ферети.

Дирианген е само на четири точки от върха, но няма никакво желание да се състезава. Ще го направи, защото е задължен. Първенството в Никарагуа е едно от трите в света, заедно с Беларус и Бурунди, което продължава по време на кризата с коронавируса.

"Футболистите ни не искат да продължават да играят, споделя генералният мениджър на клуба Серхио Саласар. - Те са много уплашени и ние ги разбираме. Искаме първенството да бъде спряно, но другите клубове гласуваха и мнозинството искат то да продължи."

Въпреки че в страната има пет регистрирани случая на заразени, Дирианген бе единственият клуб от 10 в първата дивизия, който беше против продължаване на първенството. Мнението на останалите бе, че ще играят докато минстърът на здравеопазването не кажа, че не е безопасно.

Ситуацията в местния футбол до голяма степен е свързана с президента Даниел Оргета, за когото футболът представлява един от начините за власт и визия за стабилност във външния свят. Дирианген е единственият клубв елита, който получава малко или никаква финансова помощ от държавата.

В другите клубове нямат проблеми с продължаването на първенството и играчите споделят, че не усещат заплаха. Валтер Ферети е собственост на полицията, а играчите на Манагуа получават заплатите си от общината.

Още от Футбол свят

Виж всички