Шпотакова решава есента дали остава за Олимпиадата в Токио 2021

Шпотакова решава есента дали остава за Олимпиадата в Токио 2021

Световната рекордьорка в хвърлянето на копие Барбора Шпотакова все още се надява, че в атлетиката ще има състезания през 2020 година. А решението си дали ще остане до Олимпийските игри в Токио през 2021 г. ще вземе през есента.

През миналата седмица Игрите в Токио, които трябваше да се проведат това лято, бяха отложени с една година заради пандемията от коронавирус. Именно в Токио чехкинята се надяваше да спечели третото си олимпийско злато при появата си на пета олимпиада и след това да сложи край на спортната си кариера.  

 

38-годишната Шпотакова все още е мотивирана да се състезава на късни летни турнири тази година, както и на Европейското първенство в Париж, което все още е по план за края на август.  

“Ще видим през есента дали ще остана за Олимпийските игри в Токио през 2021 г. Вярвам, че мотивацията ще дойде. Оптимистка съм, но в този момент не е правилното време да реша. Имам млад треньор и заедно работим много добре. Връзката ни е добра, така че мога да си представя да продължа и следващата година”, каза Шпотакова пред denik.cz.

След успешната си съвместна работа с Рудолф Черни и Ян Железни, която доведе до олимпийски титли през 2008 и 2012 г., сега Шпотакова тренира с бившия международен състезател в тласкането на гюле Ян Тилце. В момента чехкинята се намира у дома в Чехия, след като тренировъчната й база в Прага беше затворена.  

“Има много неща, които да правя у дома. Стадион “Дукла” е затворен, но аз съм във връзка с треньора и това работи. Основната ми подготовка за сезона завърши, така че няма проблем да тренирам дори в тези условия. Тренирам вкъщи и бягам навън в гората или в градината”, добави легендарната чешка атлетка.

Шпотакова държи олимпийския рекорд в хвърлянето на копие от Пекин 2008 със 71.42 метра, както и световния от 72.28 метра, който беше поставен от нея четири седмици по-късно в Щутгарт.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти